Binnenland

'Het grootste risico voor de fietstoerist in Tadzjikistan is het verkeer'

NOS
foto: Koen Joossefoto: Koen Joosse
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het grootste risico voor de fietstoerist in Tadzjikistan is het verkeer'

In Tadzjikistan, waar een Nederlandse fietstoerist met drie anderen is omgekomen, is de fietser geen onbekende. Er zijn verschillende organisaties die groepsreizen aanbieden in het Centraal-Aziatische land en ook individuele reizigers doen Tadzjikistan aan. Vrijwel alle fietstoeristen rijden er op de Pamir Highway, een weg door het Pamir-gebergte.

Een van hen is de 51-jarige Koen Joosse. Hij was er twee jaar geleden samen met zijn partner. "We zijn toen in een jaar van huis naar Singapore gefietst", vertelt hij. "De Pamir Highway is wel iets wat je van je bucketlist wil strepen."

Joosse denkt dat de fietsers die vandaag betrokken waren bij een verkeersongeluk onderweg waren van de hoofdstad Doesjanbe naar Pamir Highway, of andersom. "Je hebt daarvoor twee routes, de zuidelijke en de noordelijke. Deze fietsers zaten op de zuidelijke denk ik."

Zelf nam hij de noordelijke route vanuit Doesjanbe. "Die is wat korter en wat rustiger qua verkeer. Die zuidelijke weg is meer een doorgaande route, net als de Pamir Highway."

De grote weg

Over het algemeen is het verkeer in Tadzjikistan niet heel druk, vertelt hij. "Maar het is wel de grote weg waar je op rijdt. Vaak onverhard, geen fietspaden natuurlijk en relatief veel vrachtverkeer."

Zowel de trucks als de andere voertuigen in het arme land zijn veelal verouderd. "En die denderen dan soms langs je. Er liggen ook wel auto's langs de weg. Die hebben het dan begeven of zijn verongelukt."

Ook zag hij veel mede-fietsers op de route. "In de weken daarvoor kwamen we vaak lange tijd niemand tegen, maar op die weg elke dag wel. Het is ook een fantastisch land, een heel mooi landschap. Gedurende de honderden kilometers van de Pamir Highway heb je steeds een wisselend schouwspel."

In Tadzjiekse media gingen vandaag verhalen dat het ook een aanslag zou kunnen zijn geweest. Joosse merkte niets van onveiligheid toen hij er in 2016 was. "Je hebt er drugssmokkel vanuit buurland Afghanistan en ook wel gewapende groepen die voor afscheiding zijn, maar dat is allemaal niet tegen buitenlanders gericht."

Precieze toedracht

"Bovendien hoor je het snel genoeg als er iets aan de hand is. Reizigers waarschuwen elkaar als een gebied instabiel wordt", gaat hij verder. "Verreweg het grootste risico is het verkeer. In het wereldje van de fietsers hoor je dit soort dingen soms. Maar goed, ongelukken met fietsers heb je ook in Nederland."

De Tadzjiekse regering zegt dat de bestuurder van de auto die de toeristen aanreed, na het ongeluk op de vlucht sloeg. Hij is inmiddels opgepakt. Het is een man van 21. Morgen wordt er meer informatie bekend over de precieze toedracht.

Ster advertentie
Ster advertentie