Binnenland
WNL

Van der Maat over belastingheffing smartengeld veteranen: 'Gaan we regelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Maat over belastingheffing smartengeld veteranen: 'Gaan we regelen'

Staatssecretaris Van der Maat gaat regelen dat veteranen geen belasting hoeven te betalen over smartengeld. Dat zei de staatssecretaris vanmorgen in Sven Op 1.

Vrijdag berichtte het AD dat honderden gewonde veteranen die smartengeld kregen uitgekeerd nadat ze ziek zijn geworden door oorlogsgeweld, een deel daarvan direct weer moeten inleveren bij de Belastingdienst. Eerder bepaalde de rechter al dat dit onterecht is. Desondanks blijft de fiscus de bedragen innen. "Dat moet geregeld worden. Volgens mij is de uitspraak helder. Iedereen is het erover eens wat de bedoeling is: over die uitkering hoeft geen inkomstenbelasting betaald te worden", aldus Van der Maat.

Onderzeeboten

De staatssecretaris is ook verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe defensiematerieel. Momenteel loopt er een aanbestedingstraject voor nieuwe onderzeeboten. "Het is sowieso een machtig mooi apparaat. En het is een heel belangrijk project voor onze veiligheid. Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat we uiteindelijk de beste boot voor de beste prijs krijgen."

Het is volgens Van der Maat van groot belang dat we in Europa onze eigen broek kunnen ophouden op een moment van vrede en veiligheid. Er moet qua productie meer samenwerking komen tussen de landen, volgens de staatssecretaris. "Dat betekent dat niet iedereen zijn eigen ding moet blijven doen."

Christophe van der Maat (staatssecretaris Defensie) over de rol van Defensie binnen de NAVO (23 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie