Binnenland
WNL

Na 27 jaar excuses aan Dutchbat-veteranen: 'Een eerste stap in de goede richting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 27 jaar excuses aan Dutchbat-veteranen: 'Een eerste stap in de goede richting'

Het kabinet heeft op de militaire kazerne in Schaarsbergen, bij monde van premier Mark Rutte en Defensieminister Kajsa Ollongren, excuses aangeboden aan de veteranen van Dutchbat III. Dat is het bataljon dat 27 jaar geleden Srebrenica moest verdedigen, maar daarbij onder de voet werd gelopen door de troepen van generaal Ratko Mladic. Als gevolg werden duizenden duizenden Bosnische mannen en jongens vermoord.

De excuses van de minister-president en de openlijke erkenning van geleden leed door Ollongren zijn een begin van het herstel van de relatie van Dutchbat-veteranen met de maatschappij en de politiek. "Het is nu niet voorbij, maar de start van het vertrouwen en de waardering die we zoeken is er", aldus Olaf Nijeboer, voorzitter van de Vereniging Dutchbat III zaterdag in Schaarsbergen.

Kolonel en Bosnië-veteraan Han Bouwmeester vindt het "een eerste stap in de goede richting". Bouwmeester beschrijft dat er onder de veteranen veel leed is geweest. "Het heeft tot arbeidsstoornissen geleid en zelfs tot zelfmoordpogingen onder de oud-militairen,” zegt Bouwmeester in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Waarom na 27 jaar pas?

Toch hing het nog even in de lucht of Rutte wel zijn excuses zou aanbieden. "Ik denk dat er zeker wel altijd urgentie bij heeft gezeten, maar dit is een nationaal trauma. Jaren geleden heeft de politiek al erkend dat de Dutchbatters voor een onmogelijke missie stonden, maar excuses aanbieden durfden veel politici niet omdat er dan een verkeerd beeld zou ontstaan", zegt politiek verslaggever Hans van Soest. Met dat laatste doelt Van Soest op dat het zou lijken dat politici hun handen "in onschuld zouden wassen."

Waardering voor militairen

Terugblikkend op toen en nu ziet Bouwmeester dat er wat betreft waardering richting militairen wel degelijk iets is veranderd: "We hebben nu ook de Veteranenwet, bijvoorbeeld." Een ander voorbeeld dat Bouwmeester aanhaalt is hoe de militairen die in Uruzgan gediend hebben worden behandeld. Volgende week is er een speciale dag in het leven geroepen waar de militairen worden geëerd.

Ster advertentie
Ster advertentie