Binnenland
EO

Kwart Nederlanders kwam door corona in conflict met familie of vrienden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart Nederlanders kwam door corona in conflict met familie of vrienden

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de Nederlandse samenleving. Onderzoek toont aan dat één op de vier Nederlanders door de pandemie in conflict raakte met iemand uit zijn of haar familie-, vrienden- of kennissenkring. Eén op de tien Nederlanders verloor hierdoor zelfs het contact met diegene. Dit gebeurde het meest onder jongeren, waarbij met name discussies over het vaccin zorgden voor onenigheid. Dat blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke platform van de EO.

Dit is de dag (EO) in het tekene van de coronakloof, met o.a. oud-staastsecretaris Mona Keijzer en psychiater Esther van Fenema - Dit is de Dag

Onderzoek

DIT onderzocht in samenwerking met DataIM hoe Nederlanders terugkijken op de coronaperiode. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van het coronakloof-tweeluik van het EO-programma Dit is de Kwestie, waarin presentator Tijs van den Brink de rol van de journalistiek in de coronatijd onderzoekt.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders een conflict heeft gehad met familie, vrienden of kennissen, waarvan het virus of een aan corona gerelateerd onderwerp de oorzaak was. Het grootste deel van die conflicten (72 procent) ging over het vaccin. Ook de coronamaatregelen (58 procent), de mate van gevaar van het virus (44 procent) en complottheorieën (40 procent) waren hete hangijzers.

Discussiepunten

Onder hoogopgeleiden gingen de conflicten over het algemeen over het nut en de noodzaak van de maatregelen, terwijl laagopgeleiden vaker in de clinch lagen over andere onderwerpen, zoals de vraag of achter het coronabeleid een kwaadwillende elite of organisatie schuilging. Van de ondervraagden geeft 9 procent aan dat het een of meerdere contacten is kwijtgeraakt door een aan corona gerelateerd conflict.

Het onderzoek toont verder aan dat een behoorlijk deel van de Nederlanders door de coronacrisis anders is gaan denken over zijn of haar familie, vrienden en kennissen. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat zij een deel van hen als ‘minder verstandig’ is gaan zien. Vooral jongeren (34 procent) beschouwen hun familie-, vrienden- en kennissenkring als minder verstandig. Onder 65-plussers is minder rancune: van hen deelt slechts 16 procent deze mening.

Vertrouwen geschaad

De coronacrisis heeft het vertrouwen in de medemens geen goed gedaan. Eén op de drie Nederlanders geeft aan dat dit is afgenomen door de pandemie. Vooral jongeren (47 procent) hebben minder vertrouwen gekregen in de ander, maar ook een flink deel van de 65-plussers (22 procent) is wantrouwender geworden. Slechts 3 procent van de ondervraagden geeft aan door de coronacrisis meer vertrouwen in de medemens te hebben gekregen.

De onderzoekers vroegen ook in welke groepen of instanties Nederlanders meer of juist minder vertrouwen hebben gekregen tijdens de coronacrisis. De helft geeft aan in die periode meer vertrouwen te hebben gekregen in zorgverleners. Daarentegen komen politici en de Nederlandse overheid er minder goed van af: bijna 60 procent geeft aan dat het vertrouwen in deze groepen door de coronacrisis (sterk) is afgenomen.

Journalisten neutraal, 'wappie' schadelijke term

Wat verder opvalt in het onderzoek, is dat 32 procent van de Nederlanders vindt dat journalisten tijdens de coronaperiode te meegaand waren met het beleid van de overheid. Ongeveer 20 procent is van mening dat ze juist te kritisch waren en de grootste groep, bijna de helft (48 procent), vindt dat de media zich over het algemeen neutraal opstelden.

Door de coronapandemie ontstonden ook nieuwe woorden, waarvan ‘wappie’ een van de bekendste is. Deze term was echter schadelijk voor het debat over corona, vindt 36 procent van de Nederlanders. Ongeveer evenveel mensen (38 procent) zijn van mening dat de overheid onnodig groepen in de samenleving tegen elkaar opgezet heeft tijdens de coronacrisis.

Terugkijken: Dit is de dag over de coronakloof

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie