Binnenland
NOS

Take a knee: American football-clubs zitten in een spagaat

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Take a knee: American football-clubs zitten in een spagaat

Nu steeds meer Amerikaanse sporters uit protest knielen tijdens het volkslied, gaan de American football-bond NFL en de 32 clubs binnen die bond met elkaar in gesprek. Ze hopen het eens te worden over hoe met de protesterende sporters om te gaan.

De clubs zitten in een spagaat, vertelt sportjournalist Maarten Kolsloot. "Het protest is heel groot geworden. Ze gunnen de spelers hun vrijheid van meningsuiting, maar tegelijkertijd zijn er binnen de sport officiële strenge regels die voorschrijven op welke manier je moet staan tijdens het volkslied."

De NFL en bijbehorende clubs praten vaker met elkaar, maar voor het eerst mogen American football-spelers zelf ook hun zegje doen.

'Het protest is heel groot geworden'

Protest groeit

Het aantal American football-spelers dat weigert te gaan staan tijdens de Star Spangled Banner, neemt in rap tempo toe. Ze knielen uit protest tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen en om steun te betuigen aan Colin Kaepernick. Hij was weigerde augustus vorig jaar als eerste te gaan staan.

Door andere sporten wordt het protest nog niet op grote schaal overgenomen. "Maar de NBA, bijvoorbeeld, begint nu weer. Het is dus interessant te zien wat daar gaat gebeuren."

Basketbal

In het verleden zijn er al wel protestacties geweest in de basketbalwereld. Zo zijn spelers in een trui met capuchon het veld opgekomen om steun te verlenen aan een jongen die door de politie werd doodgeschoten terwijl hij onschuldig was.

In de honkbalwereld is tot nu toe één speler op zijn knie gaan zitten. "Honkbal is een overwegend blanke sport, ongeveer 1 op de 10 honkbalspelers is zwart, dus daar zal het minder snel worden overgenomen."

Kaepernick komt sinds zijn actie niet meer aan de bak als quarterback. Hij heeft gisteren aangekondigd de clubs uit de American football-league aan te klagen voor samenzwering. Volgens de quarterback spannen de 32 teams samen om hem geen contract aan te bieden.

Ster advertentie
Ster advertentie