Binnenland
EONOS

Honden en bootjes bedreigen broedende vogels: 'Hou die hond nou toch aan de lijn!'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Honden en bootjes bedreigen broedende vogels: 'Hou die hond nou toch aan de lijn!'

Nu de lente is aangebroken, trekken steeds meer mensen de natuur in. Maar er is een probleem: omdat het broedseizoen is, kunnen loslopende honden de nesten verstoren, met de dood van kleine vogeltjes als gevolg. "Houd ze gewoon aan een lange lijn", vertelt boswachter Mathiska Lont in Langs de Lijn En Omstreken.

Wat kan een loslopende hond aanrichten in de natuur?

Vogelstress

"Zie het als de kraamtijd bij mensen", vertelt Lont. "Als je zelf in je kraamtijd zit, heb je ook het liefst dat mensen even bellen voordat ze langskomen. Je wil niet dat iedereen onaangekondigd op bezoek komt. Zo is het ook voor de vogels in de natuur".

Voor de vogels maakt het niet uit hoe braaf de hond is. "Dat de honden geen kwaad doen, weet een baasje misschien wel, maar de vogel natuurlijk niet. Dat zorgt voor stress en kan ervoor zorgen dat een vogel het nest verlaat. Dan worden de eieren koud of krijgen de vogeltjes geen eten meer. Dat overleven ze niet."

Maar niet alleen de vogels zijn de dupe van de goeie wil van de hondeneigenaren: ook reeën hebben veel last van de honden. Lont: "En vaak zie je de gevolgen als wandelaar niet direct. Als een ree schrikt, rent ie weg. Dan kan het zomaar zijn dat-ie een hek tegenkomt waar het in verstrikt raakt, en zo dood gaat. Dat zie je als wandelaar niet, maar wij wel.

Moordbootjes

Ook buiten de wandelgebieden is het oppassen geblazen: rond het water is het ook belangrijk dat je voorzichtig recreëert, vertelt ze. "Bijvoorbeeld als je met een bootje op het water wil. Leg die niet zomaar ergens in het water aan. Juist aan de zijkanten van het water leggen veel vogels een nest. Die kun je makkelijk verstoren en daarmee weer zorgen voor een hoop schade."

Haar advies voor als je dit weekend de natuur in gaat? Houd je hond aan een lange lijn. "Daarmee houd je het gebied waar de schade wordt gedaan beperkt tot een klein stukje buiten de paden. En blijf natuurlijk zelf ook op de paden lopen. Scheelt je toch weer zo’n honderd euro per keer."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie