Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Mark Tuitert blikt vooruit op het WK Afstanden, Dirigent en violist Jan Willem de Vriend vertelt over over zijn masterclasses over meesterwerken uit de klassieke muziek en acteur Frans Mulder is te gast in Radio Kunststof. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Voorbeschouwing WK Schaatsen
Aan de vooravond van het WK Afstanden blikt Mark Tuitert in Langs de Lijn En Omstreken alvast vooruit op het kampioenschamp. Vanaf donderdag is het Zuid-Koreaanse Gangneung vier dagen lang het toneel van WK Schaatsen. In de hal waar volgend jaar om de olympische medailles wordt gestreden, komen de beste schaatsers ter wereld bij elkaar. Onder meer natuurlijk favorieten Sven Kramer en Ireen Wüst.

Jan Willem de Vriend
Dirigent en violist Jan Willem de Vriend studeerde aan de conservatoriums van Amsterdam en Den Haag. In 1982 richtte hij het muziekensemble Combattimento Consort Amsterdam op, dat zich specialiseerde in 17e en 18e eeuwse muziek. Als dirigent werkte hij voor verschillende orkesten zoals Orkest van het Oosten en het Residententieorkest. Met dit laatste ensemble zal hij dit jaar masterclasses geven over meesterwerken uit de klassieke muziek. Volgende week bijt hij het spits af met een masterclass over het Requiem van Mozart. De Vriend is na middernacht te gast in Nooit Meer Slapen.

Acteur Frans Mulder
Frans Mulder, bekend van theatergroep Purper, is naast zanger en acteur ook tekstschrijver. Hij schreef honderden liedjes, sketches en verhalen voor de theatershows van onder andere Adele Bloemendaal en Simone Kleinsma. In ‘Frans Mulder leest voor uit eigen werk (…tot ie PURPER ziet…)’ brengt hij zijn beste teksten ten gehore. Ook vertelt hij over zijn ervaringen met het spelen in diverse grote musicalproducties. Hij vertelt hierover in Radio Kunststof.

En verder...

  • Aan de vooravond van de Future Force Conference is Commandant der Strijdkrachten Ton Middendorp te gast in Dit is de Dag.
  • Daarnaast doet Nieuws & Co verslag van het lijsttrekkersdebat in het Provinciehuis in Groningen.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Gisteren gemist

Ebru Umar
23 april 2016 werd Ebru Umar door de Turkse politie opgepakt in haar vakantiehuis in Kusadasi. Ze had getwitterd over de Turkse president Erdogan. Nu in 2017 is ze bezig met een nieuw gevecht tegen Turkije. Umar wil af van haar Turkse nationaliteit, maar dit blijkt moeilijker dan gedacht. Over de vraag waarom Ebru Umar van deze nationaliteit af wil en wat dit persoonlijk met haar doet, vertelt ze in Radio EenVandaag:

Ryanne van Dorst over Geslacht!
Transgenders, mannen met vrouwelijke trekken, vrouwen met mannelijke kenmerken, androgyne fotomodellen... We zien ze steeds vaker. In het nieuwe BNN-programma Geslacht! gaat Ryanne van Dorst op zoek naar de grenzen tussen man en vrouw, want daar zit heel veel kleurrijks tussen:

Ster advertentie
Ster advertentie