Binnenland
AVROTROS

Oproep aan steden tegen hittestress: 'Plant bomen waar je kunt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep aan steden tegen hittestress: 'Plant bomen waar je kunt'

Het is vandaag weer een heerlijke warme zomerse dag en de zomer is nog niet eens officieel begonnen. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam waarschuwen voor hittestress in de oostelijke steden en roepen op om de stad te verkoelen door beton te vervangen voor groen. Ook bewoners kunnen hun steentje bijdragen.

Steeds meer steden vervangen bomen voor tegels en bebouwing. Dat in combinatie met de klimaatveranderingen, zorgt voor stijgende temperaturen in de steden met hittestress tot gevolg.

Wilfred Hilbers, specialist inrichting stedelijke omgeving Buro stad en land in Stax&Toine: "De bebouwing in de stad absorbeert warmte, waardoor steden op warme dagen nauwelijks afkoelen. Dat zorgt voor hittestress waarbij negatieve neveneffecten ontstaan, zoals gezondheidsklachten, slecht slapen en zonnesteken."

Oproep aan steden tegen hittestress: 'Plant bomen waar je kunt'

Bomen planten

Het is dus noodzaak om de steden snel te vergroenen. Maar hoe kunnen steden dat het beste doen? Hilbers: "Het belangrijkste is dat je veel meer bomen gaat planten. In de gemeente is er nogal wat groen verdwenen waardoor er te weinig bomen in de stad staan en die hebben gigantisch effect op de verhitting van de stad."

Een plek met veel bomen kan al snel drie tot vier graden minder warm zijn. Hilbers: "Een boom kan honderd liter water per dag verdampen en neemt daarmee veel hitte op. Ook zorgt een boom voor veel schaduw waar de temperatuur vaak ook een stuk aangenamer is."

Ook als het gaat om gebouwen in steden valt er nog veel winst te behalen. "Veel gebouwen hebben grote ramen. Als je kijkt naar zuidelijke landen, hebben de gebouwen kleine ramen die niet op het zuiden gericht zijn. Daarmee voorkom je dat het binnen te warm wordt. Hoe kleiner de ramen, hoe minder warmtestralen van de zon."

Bewoners kunnen ook meehelpen

Ook bewoners kunnen meehelpen door hun eigen tuin de vergroenen. "Tegels eruit en groen erin. Plant bomen waar dat kan, rekening houdend met de buren en gebruik in plaats van een vaste houten schutting een begroeide schutting."

Hilbers geeft als tip mee om open grond te vermijden, zodat je geen directe instraling van de zon op de zwarte grond hebt. Ook dat zorgt voor warmte. Heb je verharding in de tuin nodig? Gebruik dan waterdoorlatende tegels of bijvoorbeeld grind.

Een andere mooie vergroening is volgens Hilbers het aanleggen van een groendak. "Met groene planten op de gevels zorg je voor waterberging en voorkom je directe zonnestraling van de zwarte daken."

Waterafvoer afkoppelen

Nog een andere optie om bij te dragen aan een groene tuin is het afkoppelen van de waterafvoer. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hevige neerslag en perioden van langdurige droogte. Regen dat op je dak valt wordt nu via de regenpijp afgevoerd naar het riool.

Hilbers: "Bij zware regenbuien kan ons riool de hoeveelheid water niet aan, waardoor straten en soms zelfs woningen blank komen te staan. Wanneer je de waterafvoer afkoppelt, kan het water rechtstreeks naar de planten en bomen in jouw tuin."

De natuur een handje helpen door het vergroenen van je tuin is natuurlijk leuk, maar het kost ook een hoop geld. Daarom heeft Waterschap Rivierenland €500.000 beschikbaar gesteld aan subsidie. Deze is beschikbaar tot eind 2020 of totdat het budget op is.

Afhankelijk van je gemeente of waterschap, kun je voor verschillende vormen van vergroening subsidie aanvragen. Als je voldoet aan de voorwaarden kun je zomaar 35 procent subsidie krijgen van de kosten die je maakt voor de vergroening van je tuin.

Beperk de overlast

Als je dan in toch van de zomer in een van de hete oost-Nederlandse steden loopt en hittestress wilt voorkomen, kun je het beste de schaduw opzoeken en een lekker koud biertje op het terras nemen.

Voordat al die bomen die we nu planten groot genoeg zijn, ben je helaas tien tot vijftien jaar verder. Om die tijd goed te kunnen overbruggen geeft Hilbers als tip om bij hitte de deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden. "Daarmee kun je de overlast beperken."

Mocht dat niet voldoende helpen, kun je er altijd nog voor kiezen om naar het platteland te vertrekken. Daar staan vaak wel voldoende bomen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie