Binnenland
EO

SER-baas Kim Putters: 'Kloof tussen arm en rijk is ondermijnend voor de samenleving'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SER-baas Kim Putters: 'Kloof tussen arm en rijk is ondermijnend voor de samenleving'

De toegenomen kloof tussen arm en rijk is op termijn ondermijnend voor de samenleving, stelt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). En hoewel hij ziet dat er 'iets meer hervorming' komt, gaat het 'te traag en te moeizaam.' "En dat moet ook de politiek zich aanrekenen", zegt hij in Dit is de Dag.

Kim Putters over het boek 'Het einde van de BV Nederland'

Klimaatverandering, digitalisering, vergrijzing. Volgens Putters zullen deze veranderingen een groot effect hebben op ons dagelijks leven in de nabije toekomst. "In de achterliggende decennia hebben we een politiek bedreven waarin het idee heerste dat we maatschappelijke problemen op konden lossen met efficiënte organisatie, financiële prikkels en eigen verantwoordelijkheid van burgers."

De grote vraagstukken van nu kun je echter "niet meer alleen oplossen met een grote zak geld en een efficiënte organisatie. Het vraagt om meer perspectief." Ook vanuit de politiek, volgens Putters.

Tandje bij

Hoewel de laatste kabinetten volgens Putters wel ambitie hebben getoond op het gebied van klimaat en economie, ziet hij die ambitie minder terug op het gebied van sociale ongelijkheid, bijvoorbeeld als het gaat om werk of onderwijs. "Daar zou echt een tandje bij moeten in de komende jaren," zegt Putters. "Het ontbreekt aan scherpte over onze doelen. Dat verwijt ik de politiek wel. De samenleving moet duurzamer en inclusiever. Er staan te veel mensen aan de kant en we stevenen af op een te weinig leefbaar land als we niet snel handelen."

Daar zet de SER zich voor in, maar "ook de politiek en de overheid moet daar iets voor doen," aldus Putters.

Reflex

Toch moeten we volgens Putters niet alleen naar de politiek kijken. In crisistijd vindt hij het logisch dat de overheid financiële steun biedt aan bedrijven en burgers, zoals de coronasteunpakketten en de energiecompensatie. Maar hij maakt zich zorgen over een 'te gemakkelijke reflex om naar de overheid te kijken': "de samenleving zijn we met zijn allen. Uiteindelijk zullen we met elkaar de schouders eronder moeten zetten."

foto: EO

Kim Putters (rechts) met presentator Jan-Willem Wesselink

Ster advertentie
Ster advertentie