Binnenland

Welles-nietes tijdens de Kerst

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Welles-nietes tijdens de Kerst

[KRO-NCRV] Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de één dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een linkse k*t-journalist. Toch maken ze samen een podcast.

{podcast audio="70062" caption="#2 De redelijke Ramautarsing | Kerstspecial" }

Bijna elk gesprek dat ik in aanloop naar deze podcast voer met Yernaz eindigt in een debat. Niet in ruzie of erger, haast ik me te zeggen, maar een kwartiertje zonder te botsen halen we niet. Op een gegeven moment presteren we het om elkaar binnen een minuut te verwijten ‘compleet geradicaliseerd’ te zijn (ik tegen Yernaz) en ‘totaal gehersenspoeld’ (Yernaz tegen mij).

We houden allebei van het debat. Yernaz gaf bij de jongerentak van Forum voor Democratie zelfs cursussen in de nobele kunst der redetwist. Wat overigens niet betekent dat hij ook heel bedreven is in de minstens even nobele kunst der redelijkheid, bedenk ik even later, als Yernaz me meedeelt: ‘D66 is evil, man. Dat weet je best.”

Nee, antwoord ik, beslist niet. Je hoeft het natuurlijk niet met ze eens te zijn, maar wat maakt Rob Jetten en de zijnen in vredesnaam ‘kwaadaardig’? Yernaz schudt zijn hoofd, antwoordt: ‘Ik heb gewoon een hekel aan links.’

Ik ben daadwerkelijk links - in tegenstelling tot D66, dat in mijn kringen als economisch-rechts te boek staat, en vind dit nogal ver gaan. Een verhitte discussie volgt. Even later verwijt Yernaz mij politieke correctheid, ik hem een gebrek aan zowel fatsoen als nuance.

Wat ik dan nog niet weet: zijn bloedeigen zus zit sinds kort in het bestuur van D66 Diemen. Daar wil de 38-jarige Onitcha onder andere strijden voor een arbeidsmarkt zonder discriminatie op basis van huidskleur of geslacht. Inderdaad, zaken die Yernaz totale onzin vindt.

Hoe dat straks in vredesnaam moet tijdens de feestdagen? Welnu, hier vast een voorproefje. Voor onze kerstaflevering schuift oudere zus en zelfbenoemde ‘redelijke Ramautarsing’ Onitcha aan voor een even liefdevol als pinnig potje welles-nietes.

Luister naar aflevering 2 van Welles-nietes de podcast in jouw favoriete podcast-app: Apple Podcasts/iTunes, Stitcher, Castbox, en de NPO Radio 1 app.

Ster advertentie
Ster advertentie