Binnenland

Hoe herken je waardevolle antiek?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herken je waardevolle antiek?

[AVROTROS] We dromen er misschien allemaal wel eens van om op zolder een echte Rembrandt te vinden. Of om op een rommelmarktje in Frankrijk tegen een kostbare 17e-eeuwse Chinese vaas aan te lopen. Hoe weet je dan of iets 'echt' is? Waar moet je op letten?

Antiekhandelaar Arnold Wegh, bekend van het programma 'Van onschatbare waarde' heeft een duidelijke stelregel: "Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo". De kans dat je voor weinig geld een pareltje kunt kopen is heel klein. Voor tussen de 200 en 500 euro kan je volgens Wegh best een aardig antiek schilderij kopen. Daar kan niet veel mee misgaan, want voor dat bedrag kan je ook iets nieuws kopen. Het gaat erom dat je het mooi vindt en dan maakt het niet uit of het uit de negentiende of de twintigste eeuw komt. Het wordt pas spannend als het 1000 euro of meer moet kosten.

Goed kijken

Het begint met heel goed kijken, zegt Wegh. Klopt het wat je ziet? "Een stoel uit 1880 kan er niet 'als nieuw' uitzien. In een bronzen beeld uit de negentiende eeuw kunnen geen nieuwe schroeven zitten. Heel veel mensen zien iets, vinden het mooi en willen dat het goed is. Probeer te kijken met de wil het af te keuren. Als dat de toets der kritiek doorstaat, dan klopt het meestal wel."

Weet waar je koopt

Natuurlijk is het leuk om iets op een brocantemarkt in Frankrijk te kopen, of van een particulier op Marktplaats. Volgens Wegh is het risico dan wel dat je niet zeker weet wat je koopt. Voor ├ęchte antiek kun je het best naar een erkende antiekhandelaar gaan. Dan betaal je misschien wel iets meer, maar heb je wel de garantie dat je iets goeds koopt.

Durf door te vragen

Als je dan toch iets vindt op die rommelmarkt of op Marktplaats, dan is Weghs advies om goed door te vragen. Vraag de verkoper of hij weet hoe oud iets is en of het niet toch wat jonger kan zijn. Vraag hoe men aan het stuk is gekomen en waar het vandaan komt. Is het bij een erkend antiquair gekocht? Wees daar kritisch in!

Laten keuren

Een andere mogelijkheid om er zeker van te zijn wat je koopt, is het inschakelen van een taxateur. De Federatie TMV heeft gecertificeerde taxateurs, makelaars en veilinghouders. Als je zo'n gecertificeerde taxateur inhuurt, dan kost dat je misschien wel geld, maar dan weet je wel zeker wat je koopt.

Elk jaar vindt in Lille de grootste vlooienmarkt van Europa plaats. Hoe onderscheid je kunst van kitsch? Ook de collega's van het AVROTROS-programma Tussen Kunst en Kitsch hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Hoe herken je waardevolle antiek?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie