Binnenland
WNL

Gommers voelt zich ongemakkelijk bij versoepelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers voelt zich ongemakkelijk bij versoepelingen

IC-baas Diederik Gommers voelt zich ongemakkelijk bij de verwachte versoepelingen van het kabinet, al steunt hij ze wel. Dat zei hij vanochtend in Sven op 1. "Ik ben blij dat het OMT-advies om te versoepelen er ligt en vind het goed dat het kabinet ook andere aspecten van de maatschappij meeneemt", aldus Gommers. "Maar wij hebben de verantwoordelijkheid dat we zorg kunnen blijven leveren. Ik voel me er tegelijkertijd wel ongemakkelijk bij."

Gommers bij Sven op 1

De voorzitter van de intensivisten benadrukt dat er consensus was in het Outbreak Management Team (OMT) over de mogelijkheid om te gaan versoepelen. Ook begrijpt hij dat het kabinet de horeca en cultuursector om 22:00 uur lijkt te gaan sluiten, terwijl het OMT heeft geadviseerd om dat twee uur eerder te doen. "Maar vanuit medisch oogpunt had ik een meer voorzichtige stap genomen. Hoe langer je open blijft, hoe meer contacten er zijn. Al is het goed dat het kabinet meerdere aspecten meeneemt."

Vanaf februari zal Gommers waarschijnlijk een stuk minder op radio en televisie te horen zijn; dan zwaait hij af als voorman van de Intensive Cares. Hij blikt met gemengde gevoelens terug. "We waren als ziekenhuizen op veel dingen niet goed voorbereid. Regionaal samenwerken konden we al, maar op landelijk niveau nog helemaal niet. Dat hebben we allemaal moeten opbouwen in een korte periode". Gommers had achteraf bezien graag een rampenteam gezien, dat tussen het OMT en het kabinet in stond. "Wij hebben de neiging om te denken dat het wel mee gaat vallen, uit een soort overlevingsdrang. Ik denk dat we te weinig gebruik hebben gemaakt van de experts op het gebied van rampen, want die zijn er echt in Nederland", aldus de IC-baas.

Zodra hij de voorzittershamer overdraagt in februari, gaat de blik van Gommers naar het toekomstbestendig maken zijn IC-afdeling in het Erasmus MC. Ook ten aanzien van een mogelijke nieuwe golf coronapatiënten. "Daar zijn we nu nog niet op voorbereid", stelt hij. "Er is nog geen landelijk coördinatieplan voor opschalen en het centraal opleiden van verpleegkundigen." Volgens Gommers moet daar de komende tijd grondig over nagedacht worden.

Sven op 1 met Diederik Gommers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie