Binnenland
AVROTROS

Amsterdamse trams minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers: 'Hier is niet over nagedacht'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse trams minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers: 'Hier is niet over nagedacht'

De nieuwe trams in Amsterdam zijn niet allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Terwijl op de site van de Rijksoverheid staat dat iedereen zelfstandig met het openbaar vervoer moet kunnen reizen. Waar gaat dit mis? Mari Sanders maakte de documentaire 'Mari Staat Op' en zit zelf in een rolstoel.

''Het is vooral heel knullig en er is niet over nagedacht'', vertelt Sanders. "Deze trams blijven ongeveer 20 tot 30 jaar rondrijden. Nu is het al best lastig om trams rolstoeltoegankelijk te maken. Als dat ook nog minder toegankelijk wordt, gaan we verkeerde kant op." Hoe toegankelijk Nederland is met het openbaar vervoer voor rolstoelgebruikers wisselt per gebied.

Schrikken

"Het is heel wisselend per gemeente hoe toegankelijk het is. Je moet geluk hebben dat iemand erom geeft en oplet. Nu zijn er wel cliëntenraden die het in de gaten houden, maar die worden te vaak betrokken in het proces. Zolang er niemand in een rolstoel hebt die vanaf het begin meekijkt en beslissingen mag nemen krijg je dit soort situaties”.

Amsterdam was goed bezig om het OV voor iedereen toegankelijk te maken en houden, legt Sanders uit. "De oude trams waren toegankelijk, de metro is goed te begaan. Dan is het even schrikken dat de nieuwe trams een achteruitgang is met hoe het was."

Vanaf de eerste schets

Op de site van de Rijksoverheid staat: 'Iedereen moet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dat geldt ook voor reizigers met een beperking.’ Om dit te voorkomen moeten mensen met een handicap vanaf de eerste schets worden meegenomen in het proces, vindt Sanders.

"Er zijn 2,3 miljoen mensen met een handicap, die ook gebruik maken van het OV. Wanneer ze mee kunnen denken en beslissingen laat nemen kunnen deze fouten worden voorkomen."

Amsterdamse tram

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie