Binnenland
MAX

Wat kan je doen tegen huidhonger?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan je doen tegen huidhonger?

Tijdens de pandemie misten we allemaal het lichamelijk contact met anderen. Dat gemis is niet verdwenen na de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. 80 procent van de mensen heeft nog steeds huidhonger. Onderzoeker Birgit Hasenack vertelt erover in Villa VdB.

Huidhonger is een tekort aan lichamelijke aanrakingen, vertelt Hasenack: "Het is heel subjectief. Krijg je de aanrakingen die je nodig hebt? Zo niet, dan heb je huidhonger." Maar inmiddels zijn de coronamaatregelen afgeschaft en zou je denken dat de huidhonger ook verdwenen is. Maar dat is niet zo, zegt Hasenack: "Er zijn een aantal oorzaken. We verhuizen veel, onze sociale netwerken zijn kleiner geworden en we communiceren meer online. Hierdoor hebben we minder lichamelijk contact met mensen."

Problemen door huidhonger

Ook mensen met een relatie kunnen huidhonger hebben, vertelt Birgit Hasenack: "Partners kunnen andere behoeftes hebben als het om lichaamscontact gaat. Dus ook mensen die in een relatie zitten, kunnen huidhonger hebben." Die huidhonger geeft ook verdere problemen: "Het kan klachten geven op psychologisch en sociaal gebied. Het zorgt dus voor een mindere kwaliteit van leven."

Oplossingen

Maar hoe kunnen we huidhonger oplossen? Birgit Hasenack: "We moeten meer communiceren met de mensen om ons heen als we lichamelijk contact nodig hebben. Dat is de laatste jaren ook minder geworden." Ook beelden van aanrakingen zouden misschien kunnen helpen: "Ons lichaam reageert op het zien van lichamelijk contact. Maar of filmpjes laten zien de oplossing is, is nog maar de vraag."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie