Binnenland

We doen het nu niet, maar 'knuffelen en elkaar aanraken is cruciaal'

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. We doen het nu niet, maar 'knuffelen en elkaar aanraken is cruciaal'

Het woord 'huidhonger' valt vaak in deze coronatijd. De behoefte aan aanraking en intimiteit is groot, maar door alle maatregelen lastig op dit moment. We missen het. Van het 'eenvoudige' handen schudden tot aan het knuffelen met dierbaren. Hoe belangrijk is aanraking eigenlijk voor mensen. "Superbelangrijk", zegt neuropsycholoog Anouk Keizer in Stax&Toine.

"Het is cruciaal in ons leven en dan vooral in de communicatie tussen verschillende mensen." Uit onderzoek blijkt dat aanraking een positief effect heeft op zowel de beleving van pijn als stress. Mensen ervaren minder pijn als ze aangeraakt worden en maken minder stresshormonen aan.

Taboe

Keizer doet op dit moment onderzoek naar het effect van aanraking, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

Volgens haar is het positieve effect van een knuffel het grootst bij iemand met wie je een goede band hebt. "Ieder mens, hoe nuchter ook, heeft aanraking nodig", maar "er ligt wel een taboe op zeggen dat je aanraking mist", vertelt Keizer. Toch lijkt het taboe op praten over aanraking, nu er in deze coronatijd zoveel aandacht voor is, minder te worden.

Behoefte niet minder

Ymke Kelders houdt zich als interventiemedewerker bij Rutgers Kenniscentrum seksualiteit vooral bezig met intimiteit in de ouderenzorg. Uit onderzoek is gebleken dat mensen ook op hoge leeftijd behoefte hebben aan aanraking en een vorm van intimiteit. "Die behoefte is niet minder, maar wel anders", zegt Kelders.

Zij doet verschillende projecten om met ouderen wanneer zij in een verpleeghuis komen, het gesprek aan te gaan over hun behoeften aan intimiteit en seksualiteit, zodat de zorginstelling daarop in kan spelen.

Knuffelmaatje of seksbuddy

Ook het zorgpersoneel in tehuizen is zoekende naar het ‘echte’ contact met ouderen. Zij missen het om naast de 'praktische' aanraking bijvoorbeeld even iemands hand vast te houden als ie verdrietig is of een hand op een schouder te leggen.

Singles hebben ook behoefte aan aanraking. Afgelopen donderdag kregen zij het advies van het RIVM om in dat geval af te spreken met eenzelfde 'knuffelmaatje' of 'seksbuddy', maar inmiddels heeft het RIVM, onder druk van kritiek, dat advies aangepast.

Teleurgesteld

Timo Harmelink, maker van de podcast Datevermaak, is daar teleurgesteld over. "We waren eigenlijk heel blij dat er eindelijk een beetje erkenning was voor de singles en dat er eindelijk een beetje duidelijkheid was en perspectief wat singles nu wel en niet kunnen doen.

"Wat er nu op het RIVM staat vinden we toch een beetje vaag en multi-interpretabel." Volgens Harmelink willen singles graag duidelijke regels, en als je die geeft kunnen we ons daar ook aan houden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie