Binnenland

Deze Dag Toen: Eerste keer Pinkpop

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eerste keer Pinkpop

Op 18 mei 1970 kwamen in het Burgemeester Damensportpak in Geleen 10.000 muziekliefhebbers bijeen om de bands Golden Earring, Bismarck, Opus, Keef hartley’s Big Band en George Baker Selection live te zien. Het was de allereerste editie van popfestival Pinkpop.

Het Nijmeegse bedrijfje ‘Radio Europa’ had de eer om het geluid voor de eerste editie te regelen. Op de vroege Pinksterochtend kwam een Volkswagenbusje het festivalterrein oprijden. Geladen met twee zangzuiltjes en speakers voor de wielerkoers. Niet echt festivalmateriaal. Geen wonder: Het budget van Pinkpop was 10.000 gulden. Gelukkig mocht de organisatie de rest van de dag de geluidsinstallatie lenen van Golden Earring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sindsdien beklommen grote namen als Fleetwood Mac, Dire Straits, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, The Rolling Stones en Bruce Springsteen het Pinkpoppodium. Maar het festival bleek ook meermaals een goede springplank naar succes voor minder bekende acts. Groot dieptepunt waren de jaren 2003, 2004, en 2005. Het festival trok toen door de zwakke programmering bar weinig bezoekers.

Het festival valt meestal tijdens Pinksteren, maar dit jaar gaan de roze hoedjes pas vier weken na het Pinksterweekend op. De 49ste editie valt namelijk op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018. Dit jaar verschijnen onder meer Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars op het Landgraafse festival.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie