Binnenland
KRO-NCRV

Beppie Melissen: 'Een groot gevaar voor vrijheid is de angst om je uit te spreken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beppie Melissen: 'Een groot gevaar voor vrijheid is de angst om je uit te spreken'

4 en 5 mei staan voor de deur en daarom vroeg Spraakmakers aan vijf personen uit de kunst- en cultuursector hoe vanzelfsprekend vrijheid is. Actrice Beppie Melissen: "Een groot gevaar voor onze vrijheid de afgelopen jaren vind ik de angst om je uit te spreken."

"Ik denk dat niemand echt vrij is, we zijn altijd afhankelijk van iets of iemand." Wanneer Melissen aan vrijheid denkt, in de zin van vrede, denkt ze dat we dat te vaak vanzelfsprekend vinden, omdat we ons nauwelijks voor kunnen stellen wat het betekent om in onvrijheid te leven.

In de angst je uit te spreken ziet ze een gevaar voor de vrijheid. "Represaillemaatregelen, doodsbedreigingen, aanslagen als iemand zich gekwetst voelt. Mijns inziens zou dat de allerhoogste prioriteit moeten hebben om te bestrijden. Het is zo'n alarmerende poging ons monddood te maken en angst te zaaien. Het is de artistieke dood, de levensdood. Het begin van een dictatuur."

Melissen neemt aan de hand van muziek, gedichten en humor door wat vrijheid betekent:

'Komen ze hier oorlog vieren'

Cabaretier Nathalie Baartman neemt met een knipoog de vrijheid door, ook in coronatijd. "Ik woon tegenover een aantal seniorenappartementen en ik vind dat ik daar naartoe moet gaan met mijn accordeon en onder die balkons moet gaan staan en moet gaat zingen." Ze reflecteert dat ze dat normaal niet doet. "Ik zing ook nog heel graag Bulgaars en je weet niet of mensen daarop zitten te wachten."

Met verhalen en muziek vertelt ze over vrijheid. Speciaal voor deze reportage schreef ze een lied. "Mijn dochter is zeven en vorige week vroeg ze, mama, denk je dat ze hier ooit oorlog komen vieren."

Luister de reportage met het lied van Baartman hieronder terug:

Ster advertentie
Ster advertentie