Binnenland
NOS

Efteling doet beroep op steun overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Efteling doet beroep op steun overheid

Pretpark de Efteling vraagt voor de salarissen van 3300 personeelsleden steun van de overheid. Het park is bijna twee weken dicht vanwege de corona-uitbraak en het is nog onduidelijk wanneer het weer open kan.

De meeste personeelsleden zitten thuis, maar worden wel doorbetaald. Ook vakantiekrachten krijgen salaris op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren van het afgelopen jaar. Het bedrijf maakt daarvoor aanspraak op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.

De Efteling haalt normaal gesproken gemiddeld per dag meer dan een half miljoen euro omzet. Elke dag waarop het park dichtblijft, kost dus veel geld. "Wij kunnen ook niet zomaar ergens geld vandaan toveren", zegt woordvoerder Laura van de Bos in het NOS Radio 1 Journaal. "Het fonds is voor ons een uitkomst om ervoor te zorgen dat onze medewerkers hun normale leven kunnen behouden."

De sluiting zou aanvankelijk tot 6 april duren, maar dat wordt waarschijnlijk langer. "Wij doen geen uitspraken meer over datums", zegt Van den Bos. "We blijven gesloten tot nader order en wachten af wat de maatregelen zijn van de Rijksoverheid."

Ook andere bedrijven in Noord-Brabant zijn zwaar getroffen door de sluiting van het pretpark. De Efteling heeft meer dan duizend regionale toeleveranciers voor wie nu een deel van het werk is weggevallen.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie