Binnenland

‘Doorrekening CPB is bewijs van geloofwaardigheid’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Doorrekening CPB is bewijs van geloofwaardigheid’

[KRO-NCRV] "Je kunt de verkiezingen niet winnen, maar wel verliezen met een doorrekening van het CPB", zegt Wimar Bolhuis, auteur van het boek De rekenmeesters van de politiek in De Ochtend op NPO Radio 1. Vanochtend werd bekend of de verkiezingsprogramma’s haalbaar en betaalbaar zijn.

Na jaren van bezuinigingen willen politieke partijen weer geld uitgeven. Uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat vrijwel alle partijen in de volgende kabinetsperiode minder geld overhouden dan voorzien. “Zo’n doorrekening is een bewijs van geloofwaardigheid. Je laat zien dat je een serieuze partij bent”, vertelt Bolhuis, politiek assistent van staatssecretaris Klijnsma en de nummer 49 op de PvdA-lijst. De afgelopen jaren bestudeerde hij de financiële gevolgen van verkiezingsbeloftes.

Luister het hele gesprek met Wimar Bolhuis terug:

Auteur en politiek assistent Wimar Bolhuis over doorberekening van CPB

“Een doorrekening dwingt politieke partijen ook tot consistente verkiezingsbeloften”, zegt Bolhuis. Hij ziet dat inconsistenties effect hebben op de peilingen. “Andere partijen gaan ook op je schieten als ze iets vinden.” Aan een doorrekening zitten dus wel risico’s verbonden, maar zonder een financiële onderbouwing ben je als partij geen serieuze partner tijdens de onderhandelingen van een regeerakkoord. “Met een onderbouwing kom je heel goed tot een regeerakkoord dat niet op drijfzand ligt. Griekse toestanden krijg je hier niet”, zegt Bolhuis.

Niet alle partijen laten hun verkiezingsprogramma doorrekenen. De PVV, 50Plus en de PvdD zien er geen meerwaarde in. Geert Wilders noemt het slechts een ‘papieren werkelijkheid’. “Er zijn nou eenmaal bepaalde thema’s die niet in geld zijn uit te drukken, maar puur ideologisch zijn. Het CPB kijkt alleen naar de financieel-economische gevolgen van de verkiezingsbeloftes.”

CPB-directeur Laura van Geest stelt dat er forse onderlinge verschillen zijn en er echt wat valt te kiezen. Bekijk hier de belangrijkste uitkomsten.

Ster advertentie
Ster advertentie