Binnenland

Een paardenrace vol emoties: de Mongol Derby

foto: Richard Dunwoody - Mongol Derbyfoto: Richard Dunwoody - Mongol Derby
  1. Nieuwschevron right
  2. Een paardenrace vol emoties: de Mongol Derby

[EO] Het is de zwaarste paardenrace ter wereld: de Mongol Derby, een duizend kilometer lange tocht door Mongolië. Josefine Schopman deed er dit jaar aan mee en haalde de eindstreep. "Het was een waanzinnige ervaring."

De Mongol Derby is een race die voert langs de route waarlangs boodschappers in de tijd van Dzjengis Khan berichten vervoerden te paard. Dit jaar deden er ruim 40 mensen mee, van over heel de wereld. Veertien mensen haalden het eind niet door botbreuken en uitputting, onder wie de andere Nederlandse deelneemster, Babs Ketelaar. Schopman haalde de finish wel. "Ik huilde tranen van geluk. Mijn moeder was speciaal afgereisd naar de finish om mij binnen te halen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om de 40 kilometer ander paard

Als klein meisje was Schopman al een echt paardenmeisje. "Ik wilde een paard hebben, maar dat mocht toen niet van mijn ouders. Toen ik twaalf jaar werd, ebde de liefde voor paarden weg, tot 2010. Ik hoorde van de Mongol Derby. Dat sprak mij onwijs aan. Je bent echt onderdeel van zo’n weids landschap in Mongolië. Uiteindelijk heb ik daar toen zes jaar lang over gedroomd, en dat het nu dan is gelukt is, briljant!"

Deelnemers mogen maximaal tien dagen over de race doen, Schopman deed er een dag minder over. "We begonnen als de zon op kwam en gingen door tot het donker werd. Per dag legden we zo’n 120 kilometer af, waarbij we om de veertig kilometer van paard moesten wisselen."

Richard Dunwoody voor Mongol Derby

Eerste en laatste keer

Onderweg werd de Amsterdamse overvallen door emoties, nomaden en een paard die niet deed wat ze wilde. "De natuur is daar zo mooi, de cultuur is anders en je voelt de pijn waar je doorheen moet om bij de finish te komen. Het is een mengeling van alles. De race is nu klaar, en ik kan wel zeggen: het was de eerste, maar ook de laatste keer."

Josefine Schopman was te gast in de NPO Radio 1 Sportzomer. Luister hier het gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie