Naar homepage
Binnenland

Longarts: 'Strengere maatregelen heel hard nodig, we draaien dubbele diensten'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Longarts: 'Strengere maatregelen heel hard nodig, we draaien dubbele diensten'

Het aantal geregistreerde besmettingen is maandag voor de derde dag op rij gedaald. Toch houden premier Rutte en minister De Jonge deze dinsdagavond een persconferentie over eventuele aanvullende coronamaatregelen. In de ziekenhuizen is van een afvlakking namelijk nog geen sprake, vertelt longarts Sigrid van Brummelen in Spraakmakers. Van Brummelen is het dan ook eens met de Stand.nl-stelling dat Nederland net als buurlanden moet doorpakken met strenge coronamaatregelen.

Landen als Duitsland, België en Engeland hebben de teugels de afgelopen dagen al strakker aangetrokken. Als deze maatregelen werken kan de lockdown worden verlicht en kan Duitsland volgens Merkel een "draaglijke december" hebben.

Sigrid van Brummelen, longarts in het Fransiscus Gasthuis, zegt dat zij zeker geholpen zouden zijn bij strengere maatregelen. "Ik merk dat het enorm druk is met coronazorg en dat betekent dat van veel mensen dubbele diensten wordt verwacht." Van Brummelen werkt zowel op de corona- als op de 'gewone' longafdeling. "We merken dat er een enorme piekbelasting is voor de zorg."

Van Brummelen denkt dat aanvullende maatregelen absoluut nodig zijn. "Ik zie om mij heen iets van afbuiging maar echt onvoldoende om zo nog langdurig door te kunnen gaan. Ik denk dat die strengere maatregelen heel hard nodig zijn."

Handhaving

Een betere handhaving van de maatregelen zou kunnen bijdragen aan minder besmettingen, denk de longarts. "Van veel mensen wordt verwacht dat ze thuiswerken. Maar als ik met het openbaar vervoer naar mijn werk ga, dan zie ik dat de metro's vol zitten. Dat zijn echt niet allemaal noodzakelijke reizen, denk ik dan", zegt Van Brummelen.

"Ik heb het idee dat mensen niet zien hoe erg het allemaal is", gaat Van Brummelen verder. "Zij lopen niet in het ziekenhuis rond. Ik zie hier mensen binnenstromen. De spoedeisende hulp die letterlijk stopt door mensen met corona. Dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je patiënten kwijt moet. Dat je mensen moet overplaatsen naar de andere kant van het land, omdat je gewoon geen plek meer voor ze hebt." Mensen zijn zich daar onvoldoende van bewust, denkt Van Brummelen. "Mensen zien het niet of kunnen het niet zien, door alle informatiestromen die elke dag op ze afkomen."

Meer beelden

"Mensen zijn nu heel erg gericht op het laten doorgaan van de samenleving, van de economie. En de problemen in de zorg raken meer uit het zicht." Beelden van bijvoorbeeld mensen aan de beademing zou kunnen helpen, denkt de arts. Men zou best mogen meelopen met Van Brummelen. "Ik zou dat prima vinden, het is goed als mensen die beelden te zien krijgen. Als ze meegenomen worden in beelden die wij elke dag zien. Ik denk dat ze dan beter doordrongen raken van de ernst van de situatie."

Het went niet, wat ze elke dag te zien krijgt, zegt de arts. "Je staat met zijn allen in een overlevingsmodus, je doet wat nodig is. Je moet zorgen dat je je organisatie goed op orde hebt. Maar het went niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie