Binnenland
BNNVARA

Help jouw moestuin de winter door!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Help jouw moestuin de winter door!

Lekker met een warme kop thee onder een dekentje op de bank. Zo houden we onszelf wel warm in de winter. Planten willen ook wel zo'n warm dekentje om de koude maanden door te komen. En dat kan! Om je moestuin een handje te helpen kun je de planten instoppen met een organisch dekbed. Maria Fennis doet het en vertelt erover in Vroege Vogels.

Mulchen: een winterdeken voor je tuin - intro

Mulchen: een winterdeken voor je tuin

In de herfst bereiden de planten zich al voor op de koude wintermaanden. Zo ook in de moestuin. Je kunt ze een handje helpen de vorstdagen te overleven door een beschermend laagje aan te brengen op de bodem. Een laagje van organisch materiaal dat isoleert, een soort deken tegen de kou.

Herfstbladeren, hooi of houtsnippers

Dit beschermende laagje van compost kan bestaan uit gevallen herfstbladeren, maar ook uit zelf gestrooid hooi of houtsnippers. De isolerende deken die ontstaat wordt ook wel de 'mulchlaag' genoemd. Het is wel belangrijk om te zorgen dat deze laag droog blijft en voldoende luchtig. De mulchlaag wordt uiteindelijk omgezet tot humus, wat weer goed is voor de bodem.

Maria Fennis, van de moestuin naast Gasterij Stadzigt in Naarden heeft deze herfst ook zo'n winterdeken in de tuin aangebracht. Ze weet alles over de 'kunst van het mulchen'. In Vroege Vogels laat Fennis zien dat er in de, op het oog kale, moestuin toch nog leven in de brouwerij is. Zo is ze druk bezig met witlof, een echt typische wintergroente.

Maria's moestuin kwam dit jaar pas laat op gang, vanwege het relatief koude voorjaar. Door de extreme warmte deze zomer raakte de moestuin uit balans. Sommige groenten bloeiden veel eerder dan normaal of waren eerder te oogsten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie