Binnenland

Sint-Maarten zwaar getroffen: zeker acht doden op Franse deel eiland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-Maarten zwaar getroffen: zeker acht doden op Franse deel eiland

[NOS] Over slachtoffers op het Nederlandse gedeelte is nog geen informatie. De communicatie met het eiland verloopt moeizaam en het openbare leven ligt plat.

"Een aantal kritieke functies kunnen niet op gang komen", zegt luitenant ter zee Egbert Stoel in het NOS Radio 1 Journaal. "Het vliegveld is niet begaanbaar, het ziekenhuis is heel beperkt open, de brandweer is ernstig geraakt en de haven is niet beschikbaar. Ook regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en het steunpunt van de kustwacht is ernstig geraakt."

Met militaire communicatiemiddelen is het gelukt om contact te krijgen met het eiland. "Maar de reguliere communicatie lijkt nog geheel plat te liggen", zegt marinewoordvoerder Stoel.

Zes doden

Volgens lokale functionarissen zijn er zeker zes doden zijn gevallen op het Franse deel van het eiland. Over slachtoffers in het Nederlandse deel heeft Stoel nog geen informatie. "Onze prioriteit is nu om het vliegveld van Sint-Maarten vrij te maken, zodat je mensen en middelen op het eiland krijgt. Maar het is meer dan aannemelijk dat de lokale bevolking en gewone gebouwen getroffen zijn."

De marine is met twee schepen vanuit Aruba en Curaçao onderweg naar Sint-Maarten. Op beelden van Defensie is de schade goed te zien:

Op foto's van Defensie is de schade goed te zien:

Plunderingen

Correspondent Dick Drayer heeft begrepen dat de sfeer op het eiland grimmig is. "Het beeld dat ik heb gekregen via mijn contacten is niet gunstig. Er vinden al plunderingen plaats", zegt hij. "En de straten van Philipsburg zijn geblokkeerd door puin. Dat levert nog een extra gevaar op, mocht de nieuwe orkaan José langs Sint-Maarten komen."

De avondklok is op het eiland nog steeds van kracht. Volgens de bronnen van Drayer houden veel mensen zich daar niet aan. "De handhaving van de avondklok is op dit moment een probleem. Dat is ook een probleem voor de hulpverleners, want iedereen loopt elkaar dan voor de voeten."

Sint Maarten

Saint-Martin (Frans) en Sint-Maarten (Nederlands) vormen een eiland in het Caraïbisch gebied. Officieel telt Saint-Martin 36.000 inwoners en Sint-Maarten 39.000, maar er wonen ook duizenden illegale Haïtianen op het eiland. Het hele eiland is 86 vierkante kilometer groot, het Nederlandse deel 34 vierkante kilometer. De hoofdstad van het Nederlandse deel is Philipsburg. Daar staat ook het ziekenhuis, het St. Maarten Medical Center. Er zijn twee brandweerkazernes: een in Philipsburg en een bij het vliegveld. Op Sint-Maarten is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Op Saba en Sint-Eustatius is de situatie volgens luitenant ter zee Stoel overzichtelijker. "Op Saba zijn wel omgevallen bomen en is er schade, maar het openbare leven lijkt daar redelijk te functioneren. Dat geldt ook voor Sint-Eustatius. Wel is daar de weg tussen de haven en het vliegveld beschadigd. Die moet worden vrijgemaakt."

Bewoner Sint Eustatius

In het NOS Radio 1 Journaal spreekt presentator Winfried Baijens met Clarisse Buma, directeur van Sint Eustatius National Park. Sint Eustatius is een van de bovenweindse eilanden die gisteren ook getroffen is door orkaan Irma. "Ik vond het heel erg eng, ik vond het zo eng!'

Directeur van St. Eustatius National Park over de schade bij haar thuis

Ster advertentie
Ster advertentie