Naar homepage
Binnenland

Radiodebat over transgenderwet leidt tot aangifte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiodebat over transgenderwet leidt tot aangifte

Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland gaat aangifte doen tegen juriste Caroline Franssen. Ze zei dit tijdens de uitzending van Dit is de Dag. Aanleiding was de uitspraak van Franssen: "Trans geïdentificeerde mannen zijn mannen." Volgens Schers is dat discriminatie. Zij wil als transgender vrouw genoemd worden, geen man.

Het gebeurde tijdens een debat over de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming om de transgenderwet te wijzigen. Die wijziging zou volgens juriste Caroline Franssen de veiligheid van vrouwen in gevaar brengen. De aanpassing in de wet betekent dat iedereen voortaan zelf zijn geslacht mag bepalen, zonder artsenverklaring.

Met het aanpassen van de wet wil Dekker de rechten van transgenders beter beschermen. Franssen: "Ik constateer dat de betekenis van het woord vrouw hierdoor wordt afgeschaft. Mensen met een penis mogen zich straks ook vrouw noemen. Maar dat je een vrouw bent is een feit, een biologisch gegeven."

Sophie Schers is van Transgender Netwerk Nederland en is het er niet mee eens. "Ik ben een vrouw, ben zo geboren. Maar sommige mensen hebben daar andere ideeën bij op basis van mijn lichaamskenmerken bij mijn geboorte." Franssen ontkent dat: "Zij beweert dat ze altijd vrouw is geweest, ik spreek dat tegen. Je was een man."

Discriminatie

Volgens Schers creëert Franssen een tegenstelling tussen cis- en transgender vrouwen. "Maar we zijn allemaal vrouwen." Maar volgens de juriste zijn "trans geïdentificeerde mannen, mannen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat is voor Schers aanleiding om woensdag aangifte van discriminatie te doen. "Zij vindt dat ik gediscrimineerd mag worden als vrouw, op grond van mijn geslachtskenmerken en mijn genderidentiteit. En dat is verboden in dit land. Het is goed dat de rechten van transgenderpersonen beschermd worden."

Ster advertentie
Ster advertentie