Binnenland
NOS

Rechtszaak van start voor gratis anticonceptie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak van start voor gratis anticonceptie

Maak anticonceptie helemaal gratis. Dat is de eis die verschillende vrouwenrechtenorganisaties bij de Staat hebben neergelegd. Vandaag dient er een rechtszaak, aangespannen door Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en 7000 mede-eisers, om dat voor elkaar te krijgen.

"We hebben een structurele, principiƫle oplossing nodig", zegt juridisch adviseur Linde Bryk in het NOS Radio 1 Journaal:

Acht procent van de vrouwen heeft weleens besloten geen anticonceptiemiddelen te kopen uit geldgebrek, geven de organisaties als een van de redenen voor de rechtszaak. Geldgebrek mag niet betekenen dat een vrouw haar zelfbeschikkingsrecht niet kan uitoefenen, zeggen ze. En omdat het vaak vrouwen zijn die anticonceptiemiddelen gebruiken en ervoor betalen, is er sprake van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, meent Bryk.

Basispakket

In februari nam de Tweede Kamer een motie van de PvdA aan om de pil opnieuw op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Op dit moment krijgen alleen vrouwen onder de 18 de pil helemaal vergoed. Vrouwen van 18 tot en met 21 krijgen de pil ook vergoed, maar het valt bij hen wel onder het eigen risico. Boven de 21 wordt de pil niet vergoed, tenzij vrouwen zich aanvullend verzekeren. Volgens de Consumentenbond zijn vrouwen afhankelijk van welke pil ze slikken per jaar tussen de 10 en 80 euro kwijt.

Dat de motie is aangenomen, is op zich heel mooi, zegt Bryk. "Maar het wordt weer aan de grillen van de politiek overgelaten." Ze wijst erop dat het huidige demissionaire kabinet de motie niet zal uitvoeren, maar de beslissing doorschuift naar een volgend kabinet.

foto: ANP

Voor aanvang werd er bij de rechtbank in Den Haag gedemonstreerd.

Het gaat de eisers niet alleen om de pil, maar ook om andere anticonceptiemiddelen, zoals een pessarium of een spiraaltje. Het condoom valt er niet onder. "Dat is niet echt een alternatief voor andere vormen van anticonceptie, waarbij een vrouw zelf kan beslissen of ze zwanger wil worden of niet. Bij een condoom word je weer in een afhankelijke positie van de man geplaatst."

'Anticonceptie moet gratis worden' I

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie