Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Nederland - Duitsland, 'klimaathekserij' en dwang in de zorg

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Nederland - Duitsland, 'klimaathekserij' en dwang in de zorg

De eerste grote uitdaging lonkt voor Oranje. Vanavond neemt Nederland het op tegen Duitsland in de EK kwalificatiereeks. In OVT is er aandacht voor de klimaat-ontkenning van Baudet en in Reporter Radio kijkt men naar vrijheid in de zorg.

Vrijheid is een grondrecht, maar wat als mensen een gevaar zijn voor zichzelf? Bij sommige patiënten is onvrijwillige zorg noodzaak. Maar dat kan veel te ver gaan en daar is weinig zicht op.

Luister om 19.00 uur naar een reportage van Jolien de Vries in Reporter Radio.

'Klimaathekserij'

Ook in OVT, om 10.00 uur, ontkomt men er niet aan, het was namelijk de verrassing van de afgelopen week. De grote winnaar van de verkiezingen met het klimaat als inzet werd de anti-klimaatman,Thierry Baudet.

Klimaat en natuur moeten volgens de kersverse winnaar uit handen van de klimaatgelovigen worden bevrijd en teruggegeven aan de burger. We overleefden de ijstijd en mammoets niet om alsnog te capituleren voor "de klimaathekserij", aldus Baudet.

Maar waar komt zijn klimaat-ontkenning vandaan? Jan Paul van de Soest, auteur van ‘De Twijfelbrigade’, licht de klimatologische doopceel van winnaar Baudet.

EK kwalificatiekraker: Nederland - Duitsland

Na de eenvoudige 4-0 overwinning op Wit-Rusland in de Rotterdamse Kuip is de volgende tegenstander van Oranje van een ander kaliber. Na een dramatisch verlopen WK vindt bij Duitsland een re-organisatie plaats. Oudgedienden Jerôme Boateng, Thomas Müller en Mats Hummels zijn door bondscoach Joachim Löw gepasseerd.

Grofweg een half jaar geleden ontmoetten de buurlanden elkaar al tweemaal in de eerste editie van de Nations League. Met een 3-0 overwinning én een 2-2 gelijkspel degradeerde Nederland de oosterburen uit de hoogste poule.

Kan Oranje dit kunststukje herhalen in een uitverkochte Johan Cruijff Arena? Volg het live vanaf 20.45 uur bij NOS Langs de Lijn.

En verder...

  • Zijn Toine van Peperstraten en Simon Cziommer te gast in De Perstribune van Omroep Max, vanmiddag vanaf 12.00 uur.
  • Studenten in de hulpverlening worden in Rotterdam vroeg voor de leeuwen gegooid. Antwoord op de vraag: 'wie schiet er tekort?' om 19.00 uur in Reporter Radio.
Ster advertentie
Ster advertentie