Binnenland
WNL

Advocaat Roelse over kinderen IS’ers: 'Hoe zit het met de kinderen die slachtoffer werden van IS?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Roelse over kinderen IS’ers: 'Hoe zit het met de kinderen die slachtoffer werden van IS?'

Advocaat Jillis Roelse ergert zich eraan dat bij het praten over het lot van IS-kinderen nooit wordt gesproken over de kinderen die juist slachtoffer werden van de daden van de terroristische organisatie.

Dat zei hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio1. Hij reageerde daarmee op een uitspraak van kinderombudsman Margrite Kalverboer, die pleitte voor het (terug)halen van IS-kinderen naar Nederland.

"Wat ik zo jammer vind is dat ze geen woord, maar ook echt geen woord zegt over de kinderen die daar slachtoffer zijn geworden", aldus Roelse. "Dat ergert me enorm."

Yezidi’s

Roelse: "Als je vandaag ook die beelden ziet, dan zie je hele jonge IS-kinderen die met hun wijsvinger omhoog het IS-gebaar maken. Hun moeders gooien met het water, dat ze kregen van de Koerdische strijdkrachten, uit haat naar alle journalisten die voor ongelovigen worden uitgemaakt."

"Weet je wie je daar tussen ziet?" zegt Roelse. "Daar zie je talloze kinderen van de Yezidi-gemeenschap zonder ouders, want hun ouders zijn ofwel geëxecuteerd of tot seksuele slaaf gemaakt. Dit soort kinderen zijn grote delen van Syrië en Irak meegesleurd door deze Nederlandse IS-dames. Ik heb helemaal niets met hun gejammer, dat het nu allemaal zo zielig is."

Genocide en seksslavernij

IS maakte zich onder meer schuldig aan genocide en slavernij: één van de hardst getroffen groeperingen waren de Yezidi’s, een religieuze minderheid die door de terreurorganisatie werden voorgesteld als 'duivelsaanbidders' en daarom fair game waren.

Roelse: "We zijn de hele tijd van: oh, wat zielig, wat vervelend voor je, kom naar ons toe. We laten die mensen (de slachtoffers – red.) zo wegrotten in de woestijn. Het ergert me enorm."

Ster advertentie
Ster advertentie