Binnenland
KRO-NCRV

Deze architect ziet het al voor zich: we wonen straks in enorme complexen op het water

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze architect ziet het al voor zich: we wonen straks in enorme complexen op het water

Dé oplossing voor het woningtekort? Op het water bouwen, zegt architect Koen Olthuis bij Spraakmakers. "We moeten nu echt naar grote drijvende appartementencomplexen toe."

Het splitsen van woningen, etages verhuren en zorgappartementen voor ouderen: daarmee gaan we het woningtekort absoluut niet oplossen, zegt Olthuis, tevens verbonden aan de TU Delft. Hij spreekt van 'speldenprikjes', waarmee we het aantal van honderdduizend woningen per jaar niet gaan halen. "Het zet geen zoden aan de dijk. We moeten die dijk óver. We moeten het water op. Daar moeten we gaan bouwen."

In het buitenland doen we het wel

Zo’n switch maakten we honderd jaar geleden ook, vertelt hij. "De stad was heel erg plat. En toen werd de lift uitgevonden en gingen we naar hoogbouw toe. Toen kregen we meer dichtheid in de stad." Zo moeten we ook naar het water kijken – en dat gaat verder dan een woonark neerleggen. "We moeten echt naar grote, drijvende appartementencomplexen toe."

En het gekke is: in het buitenland doen we het wel. "Met Nederlandse technieken die al honderd jaar bestaan, bouwen we in de Malediven nu 13.000 drijvende woningen." In eigen land zien we water meer als een vijand dan een vriend, denkt Olthuis. De drempel wordt lager, zegt hij, als je dit soort watercomplexen ook tijdelijk kunt plaatsen. "Ik denk aan complexen die er tien, vijftien jaar liggen en daarna weer doorgeschoven worden naar een ander deel van de stad of zelfs een andere stad."

Kijk naar cruiseschepen

Het bouwen kan best snel, verwacht de architect. "Kijk naar de cruise-industrie. Het is fantastisch om te zien hoe ze in een jaar tijd een schip met 5.000 hutten bouwen. Met dezelfde techniek zou je ook dit soort drijvende appartementencomplexen gaan maken."

Bijkomend voordeel van deze manier van bouwen, zegt hij: je omzeilt de stikstofproblematiek. "Als je de bouw ergens anders kan doen, en dan de drijvende woning of het drijvende appartementencomplex naar de stad toe kan slepen, dan heb je dat ook opgelost."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie