Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Formule 1 en MXGP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Formule 1 en MXGP

Een mooie afsluiter van het weekend met veel sport. Vandaag komen acht Eredivisie-clubs in actie, waaronder Ajax en Feyenoord. Max Verstappen rijdt vandaag de Grand Prix van Japan en de 72e Motocross der Naties staat op het programma.

Eredivisie

Interessante wedstrijden staan vandaag op het programma in de Eredivisie. De meest in het oog springende wedstrijd is de confrontatie tussen Ajax en AZ. De Amsterdammers willen ongetwijfeld hun goede vorm van afgelopen week voortzetten tegen de club uit Alkmaar. FC Emmen krijgt mede-promovendus Fortuna Sittard op bezoek. Verder speelt Feyenoord uit tegen Willem II in Tilburg en in Arnhem speelt Vitesse tegen Heracles.

Overzicht van de wedstrijden

12.15 uur FC Emmen-Fortuna Sittard | Verslag: Richard van der Made
14.30 uur Willem II-Feyenoord | Verslag: Arman Avsaroglu
14.30 uur Vitesse-Heracles | Verslag: Chris Wobben
16.45 uur Ajax-AZ | Verslag: Andy Houtkamp

Formule 1

Vandaag staat de Grand Prix van Japan op het programma. Het Suzuka circuit is de zeventiende race van het seizoen, het einde begint in zicht te komen. Lewis Hamilton staat in de WK-stand een straatlengte voor op nummer twee Sebastian Vettel. De achterstand bedraagt 50 punten. Max Verstappen staat op de vijfde plek in het klassement. De Nederlander staat 18 punten achter de Fin Kimi Räikkönen en 24 punten voor op teamgenoot Daniel Ricciardo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MXGP

De 72e Motocross der Naties wordt zondag in het Amerikaanse Buchanan, Michigan verreden. Van de meer dan dertig deelnemende landen mogen de twintig besten uit de kwalificaties deelnemen aan de finale. De starttijden zijn 19.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur.

En verder...

  • In Alkmaar begon de victorie, maar wanneer ook alweer? In 1573 dus, toen de Tachtigjarige oorlog alweer vijf jaar oud was en er nog 75 jaar oorlog – met vrede tussendoor – was te gaan. Maar wat gebeurde er precies in Alkmaar en hoe belangrijk was dat voor de Opstand, die in 1568 begon zonder dat iedereen dat in de gaten had. Historici Luc Panhuysen en Yolanda Rodríguez Pérez komen praten over de twee cruciale jaren, 1568 en 1573 in OVT, van 10.00 uur tot 12.00 uur.
  • Extreemrechts manifesteert zich vaker in nadrukkelijker op straat, maar er is meer aan de hand. De AIVD en eerder de NCTV waarschuwen nadrukkelijker voor de gevaren van extreemrechts in Nederland. De AIVD constateert in het rapport een lichte opleving van rechts-extremisme in Nederland, waarbij de organisatorische verbanden diverser zijn dan in het verleden. Vanaf 19.00 uur is Reporter Radio te beluisteren.
  • De omvang van het plastic afvalprobleem wordt wereldwijd steeds meer zichtbaar. Elke minuut gaat er een vrachtwagen plastic afval de zee in. Als we zo doorgaan, dan drijft er straks meer plastic dan vis in onze oceanen. Hoe tackelen we deze milieuramp? Radio Doc is om 21.00 uur te beluisteren.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie