Binnenland
NOS

Duizenden extra klanten bij voedselbanken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden extra klanten bij voedselbanken

Steeds meer mensen gaan naar de voedselbank. Sinds januari van dit jaar is het aantal klanten met 15 procent gestegen, dat komt neer op zo'n 6000 huishoudens. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Tom Hillemans, vicevoorzitter van Voedselbanken Nederland.

Video niet beschikbaar

De stijging komt ook deels door vluchtelingen uit Oekraïne, die soms door de voedselbanken tijdelijk worden geholpen, zegt Hillemans. Woordvoerders van de regionale voedselbanken noemen ook de hoge energieprijzen als oorzaak van het stijgende aantal klanten.

Energiecontract

De voedselbank in Amsterdam verwacht de komende maanden een stijging van het aantal klanten, als meer mensen een nieuw energiecontract moeten afsluiten. De voedselbanken zouden vooralsnog geen problemen hebben om ook de nieuwe klanten van voedsel te voorzien, maar 'er kan een moment komen dat er niet genoeg is'.

Producenten en supermarkten proberen steeds minder voedsel te verspillen, zegt Hillemans. Dat heeft als gevolg dat de voedselbanken minder resterend voedsel krijgen. "En dat kan op termijn zorgelijk worden."

Modaal inkomen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet ook een toename van financiële problemen bij mensen met een modaal inkomen. Het instituut krijgt "veel meer dan anders" berichten van mensen die niet rond kunnen komen, zei een woordvoerder eerder deze week tegen de NOS. "Meer dan de helft van de vragen gaat over hun energierekening, en dan hebben we april nog niet eens goed in beeld."

r1jn voedselbanken

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie