Binnenland
NOSNTR

Veiligheidsmaatregelen in bibliotheken tegen groeiende overlast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheidsmaatregelen in bibliotheken tegen groeiende overlast

Bibliotheken in heel Nederland worden geconfronteerd met een toenemende mate van overlast en intimidatie, wat heeft geleid tot de implementatie van veiligheidsmaatregelen. Recentelijk zijn incidenten gemeld in onder andere Helmond en Dordrecht, waarbij zelfs sprake was van een steekpartij. In reactie hierop hebben twee bibliotheken in Amsterdam sinds vorige week beveiligers voor de deur geplaatst en zijn ze halve dagen gesloten. Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken, vertelde erover in Nieuws en Co.

Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken, benadrukt dat er de afgelopen periode veel veranderingen hebben plaatsgevonden voor de bibliotheek. Het is niet langer alleen een uitleenservice, maar ook een ontmoetingsplaats waar mensen terecht kunnen voor koffie en thee.

Echter, met deze veranderingen zijn ook uitdagingen ontstaan. Het komt steeds vaker voor dat mensen eten en drinken op de grond gooien en schreeuwen, waardoor medewerkers zich onveilig voelen. De directeur benadrukt de ernst van de situatie. "We zien een toename in overlast, variërend van geluidsoverlast tot het gooien met boeken", legt hij uit.

Gecoördineerde aanpak

De bron van deze overlast ligt volgens Gravesteijn voornamelijk bij jongeren, verwarde personen, dak- en thuislozen en soms ook arbeidsmigranten. De problematiek op straat lijkt over te waaien naar openbare ontmoetingsplekken zoals bibliotheken. Als reactie hierop hebben bibliotheken verschillende maatregelen genomen, waaronder het inschakelen van beveiligers, identificatieplicht, weerbaarheidstrainingen voor medewerkers en het hanteren van halve sluitingsdagen, evenals het installeren van alarmknoppen.

Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor andere activiteiten mogelijk moeten worden stopgezet. Hoewel gehoopt wordt dat deze maatregelen tijdelijk zijn, is het duidelijk dat in de veranderende en verhardende samenleving dergelijke stappen noodzakelijk zijn.

Gravesteijn benadrukt dat een gecoördineerde aanpak nodig is om deze problemen effectief aan te pakken. "We moeten samenwerken met gemeenten en jongerenwerkers om de wortel van het probleem aan te pakken en preventieve maatregelen te treffen," aldus Gravesteijn. Hij benadrukt ook de paradox dat bibliotheken openbaar moeten zijn en een veilige omgeving moeten bieden voor alle bezoekers, inclusief kwetsbare groepen. "We willen juist openbaar zijn en kwetsbare groepen verwelkomen, net als kerken. De bibliotheek hoort open te zijn," voegt hij toe.

Bibliotheken audio

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie