Binnenland
AVROTROS

'Als je jongerenwerk schrapt, is er half jaar later weer overlast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je jongerenwerk schrapt, is er half jaar later weer overlast'

Jongeren lijken veel moeite te hebben met de afstandsregels, en worden verantwoordelijk gehouden voor de toename van het aantal besmettingen. Maar het is belangrijk om met ze in gesprek te blijven, vertellen jongerenwerker Joselito Hasselnook en onderzoeker Evelien Rauwerdink-Nijland (HvA) in Stax&Toine.

Senior onderzoeker Youth Spot Evelien Rauwerdink-Nijland van de Hogeschool van Amsterdam benadrukt het belang van jongerenwerk. "Uit grootschalig onderzoek blijkt dat jongerenwerk echt bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren. Het probleem met preventief werken is dat je niet echt ziet dat het werkt, omdat er geen problemen zijn. Ambtenaren kunnen dan denken, we hebben ze niet meer nodig, omdat er geen problemen meer zijn."

Investeren

Hasselnook is het daarmee eens, en doet een oproep aan ambtenaren. "Als je als gemeente echt wilt bezuinigen, investeer dan echt in preventief werk. Daar horen jongerencentra bij."

De jongerenwerker benadrukt dat de centra niet alleen meer een ruimte zijn om te chillen. "Wij noemen het buurthuiskamers. Met pooltafels en spelcomputers. We hebben ruimtes om bezig te zijn met huiswerk, maar ook met talentontwikkeling. Zo zijn er ook buurthuizen met een muziekstudio."

Veilige plek

Rauwerdink-Nijland: "Het belangrijkste is dat er een veilige plek is, waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Ze moeten leren op tijd te komen, afspraken na te komen. In deze samenleving is weinig plek voor jongeren dingen te ontdekken, met een vangnet. Het wordt onderschat hoe belangrijk dat is."

Hasselnook wil daarom ambtenaren uitnodigen om eens te komen kijken in de centra. "Ze moeten zien wat er echt gebeurt, en wat de impact is van jongerenwerk." Niet meer toekijken vanuit een grijs gemeentegebouw, wil hij maar zeggen. "Je hebt niet door hoe belangrijk preventief werk is", vult Rauwerdink-Nijland aan. "Ambtenaren kunnen denken dat er geen problemen zijn, omdat er niks aan de hand is. Maar als je jongerenwerk weghaalt, is er een half jaar later weer overlast."

Meer weten over jongerenwerk en het belang ervan? Luister hier het hele gesprek met jongerenwerker Joselito Hasselnook en onderzoeker Evelien Rauwerdink-Nijland hier terug:

Het belang van jongerenwerk

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie