Binnenland
AVROTROS

Werknemers zonder vaccinatie weigeren op kantoor? 'Leaseplan begeeft zich op glad ijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werknemers zonder vaccinatie weigeren op kantoor? 'Leaseplan begeeft zich op glad ijs'

Werknemers van Leaseplan worden, wanneer dat mag, weer elke dag op kantoor verwacht. Behalve dan de collega’s die niet gevaccineerd zijn: zij moeten thuisblijven. Dat maakte Leaseplan vandaag bekend. Maar mag het eigenlijk wel? Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink geeft er zijn kijk op in Blok&Toine.

"In feite wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten werknemers en daarmee begeeft de leasemaatschappij zich op glad ijs." Volgens Besselink begeeft het bedrijf zich wel op onontgonnen terrein: er zijn nog geen wetten en er is ook nog geen rechterlijke uitspraak gedaan over een situatie als deze.

Thuis werken geen alternatief

In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht en dat mag ook niet indirect opgelegd worden. Door werknemers op kantoor te verwachten en tevens aan te geven dat enkel gevaccineerde mensen op kantoor mogen werken, lijkt er wel een soort drang te ontstaan.

"In feite hebben deze werknemers te maken met indirecte gevolgen van het feit dat zij geen vaccin nemen. Dat mag niet.: Het alternatief om thuis te werken is volgens Besselink niet voldoende. "Als deze werknemers ook een dagje op kantoor willen werken, dan mag dat niet. Daar valt nog wel debat over te voeren."

Rechten

Het spanningsveld zit erin dat de ene medewerker zijn medische gegevens privé wil houden en de andere een veilige werkplek wil hebben: beiden belangrijke rechten. Besselink hoopt dat er snel een zaak komt waarbij een rechter uitspraak doet zodat er meer duidelijkheid komt in dit soort gevallen.

De politiek zou ook aan de slag kunnen gaan, maar dat is niet ideaal: "Voordat de wet geschreven is, beide Kamers akkoord zijn en de wet ingevoerd is, is de pandemie mogelijk al lang en breed voorbij."

Mag Leaseplan een vaccinatie afdwingen?

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie