Binnenland
BNNVARA

'Meerkoeten zijn net mensen'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meerkoeten zijn net mensen'

Remco Daalder, stadsecoloog van Amsterdam, is dol op de meerkoet, en besloot er een boek over te schrijven. Zijn boek De Meerkoet is nu genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2018. Hij vertelt erover in Vroege Vogels.

Nominatie Jan Wolkers Prijs De Meerkoet

Een eerbetoon aan de meerkoet

Vaak wordt hij gezien als een van de allergewoonste watervogels van Nederland. De meerkoet is zeker ook een zeer veel voorkomende watervogel: wereldwijd zijn er 10 miljoen. Ons land kent 130.000 tot 180.000 broedparen. Ter vergelijking: zijn neef de waterhoen kent 40.000 tot 55.000 broedparen.

De Meerkoet is Daalders eerbetoon aan de watervogel. Een hele goede reputatie heeft de meerkoet niet: een weinig bijzondere schreeuwlelijkerd of een agressieve vechtersbaas. Dat is onterecht wat Daalder betreft. In het boek gaat hij op expeditie naar het Markermeer, het IJ en de grachtengordel om de geheimen van deze meest menselijke aller vogels te doorgronden.

Echte opportunisten

In een eerdere reportage die Vroege Vogels met Daalder op de Gouwzee maakte, zagen ze grote groepen in pais en vree zwemmen. Daalder legt uit dat meerkoeten twee strategieën kennen: "Je hebt types die een heel jaar lang een territorium bezet houden. Daar worden dan geen soortgenoten getolereerd, en meestal ook geen andere vogels. Ik zag deze week nog hoe een meerkoet een knobbelzwaan uit zijn territorium joeg!"

Quote

Wat dat betreft zijn meerkoeten net mensen

Remco Daalder

"Aan de andere kant", vertelt Daalder, "heb je de vogels die buiten de broedtijd gezamenlijk optrekken. In de Gouwzee bijvoorbeeld, zie je in deze tijd van het jaar grote groepen, die samen naar kanswieren duiken. Die zitten echt zó dicht op elkaar dat het lijkt of ze zelfs samenwerken."

Volgens Daalder zijn meerkoeten echte opportunisten: "Het is voor een diersoort natuurlijk ook wel handig, wanneer je een deel hebt dat goede gebieden bezet houdt, terwijl anderen de wijde wereld verkennen en nieuwe geschikte gebieden koloniseren. Wat dat betreft zijn meerkoeten net mensen", vindt Daalder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie