Binnenland
NOS

Hoe origineel is Klavers Kantinetour?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe origineel is Klavers Kantinetour?

"Jullie verhaal is ons verhaal. Jullie strijd is onze strijd. Jullie eis is onze eis." Jesse Klaver sloot dit weekend zijn zogeheten kantinetour af met een harde eis. De GroenLinks-leider wil 2 miljard extra voor de politie, het onderwijs en de zorg. Met dit plan probeert Klaver de publieke sector aan zich te binden. Lukt 'm dat?

Het is in ieder geval geen toeval dat het geëiste bedrag evenveel is als wat de afschaffing van de gewraakte dividendbelasting kost, zegt politiek verslaggever Wilco Boom in NOS Met het Oog op Morgen. Daarmee probeert hij aansluiting te zoeken bij de actie van vakbond PO in Actie, dat op 2 oktober een landelijke actiedag tegen het dividendplan wil organiseren.

"Klaver wil met de Kantinetour van GroenLinks een grote linkse volkspartij maken", volgens Boom. Daarmee wil het de voormalige functie van de PvdA overnemen, dat in het verleden hoger- en lageropgeleiden linkse stemmers wist te verbinden.

Gelijkenissen met PvdA-project

Klavers Kantinetour toont bovendien opvallende gelijkenissen met het ‘Van Waarde’-project uit 2013 van het wetenschappelijke bureau van de PvdA, ontdekte Boom. "Dat was ook een zoektocht naar gemeenschappelijkheid in de publieke sector, waarbij je dezelfde noodkreten hoort als die Klaver nu laat horen."

Kopieergedrag? “Nee”, reageert Klaver resoluut tegenover Boom. “Ik heb geen studie gelezen, ik ben gewoon met mensen gaan praten.” Dat is nieuwe politiek, volgens de leider.

Geen copycat

Klaver komt de laatste tijd vaker in het nieuws omdat hij zou leunen op teksten van een ander. Zo vertoonde Klavers 'ode aan de hardwerkende Nederlander' in Laat op één opvallend veel overeenkomsten met een lofzang van cabaretier Vincent Bijlo. Eerder ontdekte Zondag met Lubach dat Klaver zich duidelijk liet inspireren door Obama.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klaver ontkent tegen Boom een copycat te zijn. “Ik ben Jesse Klaver en ik zeg wat ik denk. Ik doe wat ik doe.” Hij laat zich wel eens inspireren, geeft ‘ie toe.

Desondanks legt de strategie GroenLinks geen windeieren, vult Boom aan. "Dikke winst bij de afgelopen verkiezingen en ook in de peilingen een dikke plus." Maar of het ook een volkspartij wordt? "CDA en PvdA dankten hun grootte in het verleden aan de verzuiling. Dankzij dwarsverbanden met kranten, omroepen en verenigingen waren ze groot."

Maar de maatschappij is veranderd. Zo'n gewortelde positie verkrijg je dus niet zo snel. Boom: "Maar wie weet, komt het nog."

Ster advertentie
Ster advertentie