Binnenland

NPO Radio 1 presenteert het eerste Nationale Taaldebat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1 presenteert het eerste Nationale Taaldebat

[KRO-NCRV] Prangende taalkwesties in de huidige Nederlandse taal staan zaterdag 4 november centraal op het eerste NPO Radio 1 Nationale Taaldebat in Nijmegen. In de bibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen leidt gastheer Frits Spits debatten over de uiteenlopende onderwerpen, zoals de opmars van genderneutrale taal, zorgen over de verengelsing van het hoger onderwijs en de vraag of sociale media tot verrijking of verarming leiden van ons taalgebruik.

NPO Radio 1 lanceert tijdens het Nationale Taaldebat een Top 10 van de meest populaire framewoorden van 2017, strategisch woorden uit de politiek en journalistiek die sterke beelden oproepen. Naast debatten over de hete hangijzers in het Nederlands taalgebruik, zijn er muzikale optredens van onder meer zangeres Trijntje Oosterhuis. Publiek is van harte welkom.

Kom naar het Nationale Taaldebat

U kunt zich hier aanmelden

Frits Spits

Gastheer van het NPO Radio 1 Nationale Taaldebat is radiopresentator Frits Spits, die kortgeleden van het Genootschap Onze Taal een prijs kreeg vanwege zijn tomeloze inzet voor de Nederlandse taal.

Spits: "Wij voeren dit eerste Nationale Taaldebat op een prachtige toepasselijke plek, te midden van miljoenen gedrukte letters in de universiteitsbibliotheek. We willen bespreken wat in dit tijdsgewricht het meest leeft bij taalliefhebbers."

Genderneutrale woorden

De meest prangende taalkwesties van dit moment zijn de verengelsing in het hoger hoger onderwijs, de opmars van genderneutrale woorden en de vraag of sociale media tot verrijking of tot verarming leiden van ons taalgebruik. Daarnaast wordt een top 5 gepresenteerd van strategisch populaire woorden die sterke beelden oproepen, zogeheten framewoorden.

'Taal is het belangrijkste instrument'

Het NPO Radio 1 Nationale Taaldebat wordt georganiseerd door het radioprogramma De Taalstaat in samenwerking met de Volkskrant en de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, is blij met het Nationale Taaldebat: "De taal is ons belangrijkste instrument. We denken continu na over ons taalgebruik. Het Nationale Taaldebat sluit daar perfect bij aan."

Ster advertentie
Ster advertentie