Binnenland

Zo lopen de migratiestromen door Midden-Amerika

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo lopen de migratiestromen door Midden-Amerika

In Midden-Amerika trokken de afgelopen jaren miljoenen mensen richting Mexico en de Verenigde Staten. In NOS Met het Oog op Morgen leggen twee Nederlandse ambassadeurs in die regio uit hoe de migratiestromen precies lopen.

"In het verleden waren het vooral Mexicanen die naar de VS trokken. Nu zien we dat het vooral mensen uit El Salvador, Guatemala en Honduras zijn die via Mexico naar de VS trekken", zegt Margriet Leemhuis, ambassadeur voor Mexico en Belize. "Meer en meer migranten blijven ook in Mexico."

Bendegeweld

"Er zijn inmiddels drie miljoen mensen uit die landen in de VS, deels illegaal", vertelt Peter Derrek Hof. Hij is ambassadeur voor Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, El Salvador en Honduras. "Ze vertrekken vooral vanwege bendegeweld maar ook omdat er geen economisch perspectief is. Ook afgestudeerden hebben nauwelijks kans op een baan."

In Mexico probeert de nieuwe regering positieve aandacht te geven aan de migranten. Leemhuis: "Ze werken aan de ontwikkeling van het zuiden van Mexico waar veel armoede en ongelijkheid is. Ze willen ook werken aan de ontwikkeling van Guatemala, Honduras en El Salvador. Dat zien ze ook als een verantwoordelijkheid. Ze proberen de VS zo ver te krijgen om daar ook aan mee te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie