Binnenland
NOS

Statiegeldmachines gehackt: 'Lijken er op tijd bij te zijn geweest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Statiegeldmachines gehackt: 'Lijken er op tijd bij te zijn geweest'

Tomra, het bedrijf dat de meeste statiegeldautomaten aan supermarkten levert, is getroffen door een cyberaanval. Hierdoor zijn alle ruim 4.000 automaten die het bedrijf in de Nederlandse supermarkten heeft, offline gehaald.

Normaal - als de automaat online is - wordt er online meegekeken bij storingen, legt Tomra-directeur emballage apparatuur René Hissink uit. "We kijken dan live mee in de automaat, zodat we de klant zo snel mogelijk kunnen helpen. Dat gaat nu niet. We kunnen de machines niet meer bereiken en moeten fysiek naar de automaat toe. Het duurt dus langer voor een storing is opgelost."

Daarnaast moet een statiegeldmachine online zijn om nieuwe flesjes en blikjes te 'leren'. "Dat wordt doorgegeven aan de automaat, zodat hij weet of er nieuwe flesjes of blikjes op de markt zijn", vertelt Hissink. Ook dat gaat nu even niet. De systemen van Tomra zijn zondag namelijk getroffen door een cyberaanval, waarna de systemen uit voorzorg uit de lucht zijn gehaald. "Zodat we verregaande gevolgen als gijzelsoftware niet de kans gaven om door de systemen te gaan", voegt Hissink toe.

Er op tijd bij

Hoelang het nog gaat duren voordat de machines weer online komen, is lastig in te schatten. "We kijken nu met een groot team van interne en externe deskundigen of er digitale pakketjes zijn geplaatst die een ongewenst effect hebben. Het is vakantieperiode, dus veel collega's - die je eigenlijk hard nodig hebt - zijn er nu niet. Het komt nooit op een goed moment, maar je hebt dit niet voor het kiezen. Voor zover we nu kunnen zien, lijkt het erop dat we er op tijd bij waren."

Volgens Hissink draait het grootste gedeelte van de statiegeldmachines nog, maar het zijn vooral de oudere machines die het de komende dagen 'lastig' gaan krijgen. "Daarvan gaat het geheugen vollopen, omdat ze de data niet kwijt kunnen aan het netwerk. Die zullen op gegeven moment stoppen." Nieuwere machines kunnen nog een paar weken vooruit.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie