Binnenland
KRO-NCRV

'Helft kinderen met handicap wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagfeestje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Helft kinderen met handicap wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagfeestje'

"Een kinderfeestje is ongeveer het hoogtepunt van een kinderleven, toch wordt bijna de helft van de kinderen met een handicap niet uitgenodigd, en heeft dus gewoon nooit een kinderfeestje", zegt Henk-Willem Laan van Stichting Gehandicapt Kind bij Spraakmakers.

Naast het missen van kinderfeestjes zegt 1 op de 5 kinderen met een handicap geen vriendjes te hebben. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht de stichting, die sociale verschillen tussen kinderen met en zonder handicap in kaart brengt. De problematiek van kinderen met een handicap heeft volgens Laan consequenties die een leven lang kunnen doorwerken in het ontwikkelen van zelfbeeld en zelfvertrouwen.

De verschillen tussen de twee onderzochte groepen zijn volgens Laan echt groot. "99 procent van de kinderen zonder handicap zegt wél vriendjes te hebben en 91 procent zegt ook te worden uitgenodigd op kinderfeestjes."

Laan begrijpt de complexiteit die speelt bij ouders van kinderen zonder handicap, als ze een feestje plannen, en overwegen om een kind met een handicap mee te vragen. "Het is best ingewikkeld om een verjaardagsfeestje te organiseren, waarbij je lekker naar het springpark wil. Maar er is vaak wel een alternatief mogelijk, waarbij (een gehandicapt kind) wel meegaat. Of soms kun je ervoor kiezen om wat anders te gaan doen."

Toegankelijke speelplekken

Een deel van de problematiek ligt volgens Laan in de slechte toegankelijkheid van bijvoorbeeld speeltuinen voor kinderen met een handicap. Hij bepleit dat elke gemeente in elk geval één toegankelijke speeltuin creëert. Hij onderstreept daarbij het belang van speellocaties waar kinderen met een handicap samen met kinderen zonder handicap kunnen spelen.

"Kinderen met een handicap zijn niet zo zichtbaar en staan daarom niet op de radar", stelt Laan. Hij benoemt een "pijnlijk voorbeeld in een beetje dorpse gemeente, waarbij de speeltuinvereniging hem zei 'er wonen hier geen kinderen met een handicap, dus waarom zouden we dan de speeltuin aanpassen?'" Laan noemt dit 'een kip en ei probleem'. "Er zijn juist moeders die met hun gehandicapte kind de speeltuin vermijden omdat het zo pijnlijk is. Hier moeten we wat aan doen. Al is het niet voor de kinderen van nu, maar voor de kinderen in de toekomst."

De Stichting biedt morgen de resultaten van het onderzoek aan Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. De hoop is dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor betere toegankelijkheid van kinderspeellocaties voor kinderen met een handicap.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie