Binnenland

Snoek is terug van weggeweest

foto: Fotograaf: jojodivesfoto: Fotograaf: jojodives
  1. Nieuwschevron right
  2. Snoek is terug van weggeweest

De populatie snoeken nam in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk af als gevolg van watervervuiling. Op basis van gegevens van de afgelopen 30 jaar is vastgesteld dat de snoek weer helemaal terug is. Dit betekent ook dat de waterkwaliteit sterk is verbeterd

De snoek is een geducht roofdier. Met zijn torpedovormige lichaam en bek met scherpe tanden jaagt hij op andere vissen, amfibieƫn, jonge watervogels en zelfs ratten. De snoek heeft daarmee een belangrijke positie in een gezond ecosysteem.

Vertroebeling

In de tweede helft van de twintigste eeuw is het aquatisch ecosysteem flink verstoord geraakt. Door de toename van voedselrijk water kregen algen en kroos de overhand in oppervlaktewater. Het water werd steeds troebeler en waterplanten verdwenen. De snoek is een zichtjager en kreeg het in het troebele water steeds moeilijker om prooien te bemachtigen. Door het gebrek aan waterplanten ging het voorplantingssucces achteruit. De plek van toppredator werd overgenomen door de snoekbaars, die in tegenstelling tot de snoek juist goed in staat om te jagen in troebel water.

Verbeterde waterkwaliteit

De laatste decennia zijn er maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo zijn er meer rioolwaterzuiveringsinstallaties gebouwd en is er wetgeving opgesteld waar bedrijven zich aan moeten houden. Verder is op veel plaatsen voedselrijk slib verwijderd en zijn oevers natuurlijker gemaakt. De maatregelen hebben gewerkt, want de waterkwaliteit is sterk verbeterd. Ook de waterplanten gedijen beter bij dit milieu. En die planten zijn weer essentieel voor de jonge snoeken om bescherming te vinden tegen andere jagers. Dit heeft als gevolg dat de snoek zich op veel plaatsen heeft hersteld. De snoekbaars is verder teruggedrongen.

In Vroege Vogels Radio een gesprek met Arthur de Bruin, onderzoeker bij RAVON, over de comeback van de snoek.

Snoek is terug

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie