Naar homepage
Binnenland

‘Huiskatten naar buiten laten is illegaal’
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Huiskatten naar buiten laten is illegaal’

Twee juristen van de Tilburg Universiteit stellen dat het naar buiten laten gaan van de huiskat illegaal is. Katten zouden naar schatting 140 miljoen dieren doden, en dat is volgens hen in strijd met EU-regels voor natuurbescherming.

Wetenschapsjournalist en bioloog Nienke Beintema is het eens met de juristen. “Europese natuurwetgeving zegt dat je bepaalde natuurgebieden en de soorten die daar leven moet beschermen met alles wat je in je hebt. Dus dan moet je daar niet je wilde roofdieren gaan loslaten als die daar niet thuishoren.” De kat blijft volgens Beintema een exoot, ook al is hij gedomesticeerd. “En die moeten we indammen.”

Ecologische ramp

Op de vraag of we te maken hebben met een ecologische ramp antwoordt ze bevestigend: “Ik vind van wel. In Nederland hebben we 2,6 miljoen huiskatten. Daarnaast hebben we veel verwilderde katten. De schattingen lopen uiteen, tussen de 150.000 en 1.2 miljoen. En dat zijn dieren die honderd procent wilde prooien eten, die krijgen geen Whiskas.”

We zouden ze volgens de wetenschapsjournalist en bioloog kunnen aanlijnen of binnenhouden, of moeten we volgens haar gewoon wat minder katten houden in Nederland. Bioloog Midas Dekkers ziet grotere bezwaren: “Wij gaan er niet over of twee beesten elkaar willen opeten. De natuur is bij uitstek iets waar je met je handen vanaf moet blijven. Het is een onoplosbare zaak: vogelliefhebbers zeggen dat die rotkatten hun vogeltjes opeten, en kattenliefhebbers willen dat hun beestje mag buiten spelen.”

Een leven zonder poezen

Dekkers houdt van vogels én van katten. En niet zo’n beetje ook, hij zou er wel honderd willen hebben. “Hoe kan een mens nou geen katten hebben vraag ik me af? Het leven zonder poezen heeft geen enkele zin.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie