Binnenland
BNNVARA

Nederland moet van het slot: 'Dat betekent dat je stikstofruimte moet creëren'

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland moet van het slot: 'Dat betekent dat je stikstofruimte moet creëren'

De veehouderij moet flink krimpen en de grootste uitstoters van stikstof in de landbouw moeten worden uitgekocht. Dat staat in het advies dat is gemaakt in opdracht van het Ministerie van LNV. "Nederland moet van het slot en dat betekent dat je stikstofruimte moet creëren", zegt stikstofprofessor Jan Willem Erisman in Vroege Vogels.

Het advies 'naar een ontspannen Nederland' wordt komende donderdag uitgereikt. De twee opstellers zijn stikstofprofessor Jan Willem Erisman en Berno Strootman, voormalig Rijksadviseur van het landschap. Erisman: "Het rapport is gebaseerd op feitelijkheden en concrete stappen die ook realiseerbaar zijn."

Verschillende verplichtingen

In het rapport is niet alleen rekening gehouden met het landelijke stikstofprobleem, maar ook met andere milieudoelstellingen zoals het klimaatakkoord en de Europese richtlijnen op het gebied van de waterkwaliteit.

Strootman: "We dachten, we gaan eens beginnen om al die verplichtingen, heel precies in beeld te brengen. Europese verplichtingen, wetten, regels, verdragen. We weten nu heel precies welke verplichtingen wij hebben en wat de consequenties zijn van het niet naleven ervan." Oftewel: dan weten we precies wat er wel en wat niet moet.

Groene hart

Erisman: "Nederland moet van het slot en dat betekent dat je stikstofruimte moet creëren. Die ruimte betekent dat op de belasting van natuurgebieden op korte termijn een grote klap gemaakt moet worden, zodanig dat je een aantal jaar, een jaar of vijf, hebt om die lange termijn in te zetten." Met de lange termijn wordt bedoeld dat er een structurele aanpak komt om de stikstofdepositie op een niveau te houden waarop de natuur er niet onder lijdt.

Plekken waarop een grote slag gemaakt kan worden, zijn het Groene Hart en de Gelderse Vallei. Daar zou dan op korte termijn met name de veestapel flink moeten worden teruggedrongen. In die gebieden is de stikstofbelasting namelijk momenteel veel te hoog en is de urgentie het grootst.

Woningtekort

Verder adviseren Erisman en Strootman om de veebedrijven op de zandgronden die veel stikstof uitstoten op te kopen, te verplaatsen of te zorgen dat de uitstoot van de bedrijven enorm naar beneden gaat door technische oplossingen. Met het opkopen van bedrijven komt er volgens het rapport meer ruimte voor woningbouw in het landelijk gebied. En daarmee kan een deel van de andere grote crisis in Nederland – het huizentekort – worden opgelost.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie