Binnenland
AVROTROS

Wist je dat je één dag in de week werkt voor je pensioen?

foto: Pixabay - wir_sind_kleinfoto: Pixabay - wir_sind_klein
  1. Nieuwschevron right
  2. Wist je dat je één dag in de week werkt voor je pensioen?

Weet jij hoeveel pensioen je iedere maand opbouwt? En hoeveel jouw werkgever voor jouw pensioen betaalt? Uit het Nationaal Arbeidsvoorwaardenonderzoek van APG en Intermediair, blijkt dat 62 procent van de werknemers dit niet weet. En dat terwijl we een goed pensioen toch een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden vinden.

Voor het Nationaal Arbeidsvoorwaardenonderzoek werden circa 7000 werkenden en werkzoekenden ondervraagd door APG en Intermediair. Daaruit blijkt dat maar liefst 92% van de respondenten verwacht dat hun werkgever de pensioenopbouw regelt. Waarom weten we er dan zo weinig vanaf?

"We werken minimaal één dag per week voor ons pensioen, maar gek genoeg zijn we ons daarvan nauwelijks bewust", zegt Francine van Dierendonck, lid van de raad van bestuur van APG, in Stax&Toine.

Hoeveel betaalt je werkgever voor jouw pensioen?

Het verbaast Van Dierendonck niet dat zo weinig mensen weten hoe hun pensioenregeling in elkaar zit: "Pensioenregelingen zijn heel complex en schrikken af. Daarnaast wordt het pensioen geassocieerd met ouder worden en daar zijn veel mensen niet graag mee bezig."

Je kunt daar zelf natuurlijk wel verandering in brengen. "Het helpt heel erg om je er zelf meer in te verdiepen", zegt Van Dierendonck. Kijk bijvoorbeeld op je loonstrook hoeveel premie jij zelf per maand betaalt. "Je werkgever betaalt vaak tweederde van het pensioen dat wordt opgebouwd. Maar als je niet weet hoe dat zit, kun je dat ook niet waarderen."

APG: 'Werkgevers, grijp deze kans en pak jullie rol'

Om dat beter inzichtelijk te maken, roept de APG werkgevers op om meer openheid en duidelijkheid over de pensioenregeling te betrachten. "De werkgever staat vanwege de vertrouwensband met de medewerkers wat dit onderwerp betreft het dichtst bij de werknemers. Het is een kans om de band met werknemers en werkzoekenden te versterken door hen te helpen de pensioenregeling beter te waarderen en te begrijpen."

Van Dierendonck: "We hebben initiatieven bedacht om werkgevers te ondersteunen bij advies rondom pensioenen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld pensioenadviseurs inhuren of avondbijeenkomsten organiseren om werknemers niet alleen te leren begrijpen wat de impact van de pensioenregeling precies is, maar ook wat het precies inhoudt. Werknemers moeten bij hun werkgever aan kunnen kloppen als het gaat om de complexe vragen rondom het pensioen."

Denk op tijd na over later

Eens in de zoveel tijd valt er een brief op de mat van je pensioenfonds. Verdwijnt dat bij jou ook zonder te kijken netjes in een map? Van Dierendonck geeft als advies om één keer per jaar te kijken waar je staat met je pensioen.

"Het is heel verstandig om op tijd een beeld te vormen van hoe je financiële situatie moet zijn als je stopt met werken. Kun je de huur dan nog betalen? Kun je een auto hebben? Kun je het lidmaatschap van de sport betalen? Dat kan je later een hoop stress besparen."

Het pensioen is geen leuk onderwerp om over na te denken. Maar juist als je nog werkt, heb je de kans om bij te sparen of te beleggen om er zo voor te zorgen dat je te zijner tijd met een gerust hart met pensioen kunt gaan. "De pensioengerechtigde periode vormt als het goed is een substantieel stuk van je leven. Ga dus zelf aan het stuur staan en zorg ervoor dat je er volop van kunt genieten."

Wist je dat je één dag in de week werkt voor je pensioen?

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie