Binnenland
BNNVARA

Acties op komst in academische ziekenhuizen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Acties op komst in academische ziekenhuizen

Al bijna een jaar lang wordt er onderhandeld over een nieuwe cao voor de academische ziekenhuizen. Gisteren deden de werkgevers, verenigd in de NFU, hun eindbod. FNV-onderhandelaar Elise Merlijn noemt dat eindbod in De Nieuws BV "volstrekt ondermaats", en kondigt acties aan.

In het eindbod van de NFU gaat slechts een deel van het klinisch personeel in de academische ziekenhuizen er iets op vooruit. Volgens Merlijn gaat het om zo'n 20% van de 80.000 werknemers die onder deze cao vallen. Bovendien wordt er niets gedaan aan ouderenbeleid en werkdruk, wat juist de grootste problemen zijn in de sector. De FNV stelt dat de Universitaire Medische Centra financieel gezien gezond zijn. Geld voor meer loon hoeft geen enkel probleem te zijn, aldus de bond.

Impact op privéleven

Verpleegkundige Marianne Holterman (Emma Kinderziekenhuis AMC) en analist Erna van Sinttruijen (UMCG) bevestigen dat beeld. De werkdruk wordt een steeds groter probleem, aldus Holterman, en dat heeft veel impact op je privéleven. Van Sinttruijen merkt op dat steeds meer jongere werknemers het bijltje erbij neergooien, en kiezen voor een baan buiten het ziekenhuis. Met betere werktijden en een beter salaris, dus die keuze is niet moeilijk, aldus beide zorgwerknemers.

De bond gaat nu zijn leden raadplegen, en plant een stakingsactie op 28 september. Staken in de ziekenhuiszorg houdt in dat er op die dag een zondagsdienst gedraaid zal worden. Uiteraard staat daarbij de veiligheid van patiënten voorop, en wordt spoedzorg gegarandeerd, aldus Merlijn: "Applaus voor zorgmedewerkers is mooi, en wordt gewaardeerd, maar we kunnen er de huur en de boodschappen niet van betalen".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie