Actie van BN'ers tegen online shaming
- Nieuws
- Actie van BN'ers tegen online shaming
Een groep bekende acteurs, presentatoren en YouTubers is een campagne begonnen tegen online shaming. Dat wordt vaak gedaan door mannen die jonge vrouwen, queer en transmensen online aan de schandpaal nagelen. "De bescherming op het internet is nihil", zei BNN-presentator Sahil Amar Aïssa in Nieuws en Co. "Op straat zijn er al wetten die verbieden om mensen lastig te vallen." De presentator vindt dat dit ook online moet komen.
Video niet beschikbaar
De daders van online shaming zijn vaak mannen die een kromme man-vrouw verhoudingen in stand willen houden, zegt Aïssa. "Ze re-posten filmpjes of foto's van meisjes die op hun privékanalen iets delen met dertig of veertig vrienden. Dat wordt op een van hun haatkaanalen gezet met een andere context." De daders noemen de slachtoffers bijvoorbeeld hoer of homoseksueel.
Op de filmpjes en foto's zijn de slachtoffers bijvoorbeeld TikTok-dansjes aan het doen of aan het zingen. Maar ook het gaat in sommige gevallen om naaktfoto's of -filmpjes.
De daders zeggen dat ze het doen om deze dames ergens voor te behoeden. "Maar ze worden juist aangevallen", zegt de presentator.
Actie
"Wat wij willen is dat er vanuit politie, justitie en politici serieus wordt gekeken naar het probleem en dat er oplossingen komen. Op straat zijn er al wetten die verbieden om iemand lastig te vallen", zegt de BNN-presentator. "Maar mensen bewegen online ook rond. Daar is de bescherming nihil."
De actie werd opgezet door oud-politicus Tofik Dibi. Hij kreeg bijval van Aïssa en andere prominente Nederlanders. Onder de hashtag #StopShaming doen ze vandaag een oproep om het fenomeen te bestrijden.
Daarnaast roepen ze sociale platforms als Facebook, Instagram en TikTok op om accounts sneller te verwijderen en de gebruikers permanent te blokkeren.
shaming
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.