Binnenland
AVROTROS

KNO-arts en Apneu-vereniging: 'Onmogelijk om slaapapneu altijd hetzelfde te behandelen'

foto: Ketut Subiyantofoto: Ketut Subiyanto
  1. Nieuwschevron right
  2. KNO-arts en Apneu-vereniging: 'Onmogelijk om slaapapneu altijd hetzelfde te behandelen'

De behandeling voor slaapapneu in ziekenhuizen kan beter, dat zegt Zorginstituut Nederland. Volgens het instituut bestaat het risico dat patiënten onnodig bepaalde zorg krijgen. Volgens KNO-arts en somnoloog Maarten Majoor en Hugo Hardeman, voorzitter van de Nederlandse Apneu Vereniging, is de behandeling van apneu complex en moet een behandeling niet te snel als onnodig worden bestempeld. Bij Blok&Toine vertellen ze waarom.

Video niet beschikbaar

Apneu betekent letterlijk 'geen lucht', vertelt Maarten Majoor. "Wanneer je bijvoorbeeld door je eigen kinderen vier keer per nacht een week lang wakker wordt gemaakt, ben je na een week doodmoe. Deze mensen kunnen hierdoor slecht functioneren in de maatschappij", legt Majoor uit. "Wanneer je niet vier keer per nacht wakker wordt, maar zestig keer wakker wordt door de apneu kun je je voorstellen dat je echt een probleem hebt."

'Herboren'

Hugo Hardeman heeft zelf last van apneu. "Het voelt alsof je tegen de wind in aan het ademen bent. Mijn toenmalige vriendin zei dat ze de hele nacht heeft moeten aanhoren hoe ik dood ging. Mijn longarts gaf me vervolgens een kapje dat je over je neus en mond plaatst waar positieve luchtdruk op zit. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen niet meer dichtvallen. Na twee á drie nachten met het apparaat werd ik herboren wakker."

Een goede apneu-behandeling is volgens volgens Majoor maatwerk: "Als je iemand goed wilt behandelen, moet je goed kijken welke behandeling voor elke patiënt het beste is. Wanneer je dat doet heb je de meeste kans van slagen en zijn ze het meest tevreden."

Ster advertentie
Ster advertentie