Binnenland

Kleiner dan Texel en een high tech vorstendom: Liechtenstein bestaat 300 jaar

NOS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleiner dan Texel en een high tech vorstendom: Liechtenstein bestaat 300 jaar

Hoera, Liechtenstein is jarig! Het piepkleine bergstaatje tussen Oostenrijk en Zwitserland bestaat vandaag driehonderd jaar. Hoewel het landje kleiner is dan Texel, is het er een lappendeken van diverse regio's en dialecten. Roland Jansen was er jarenlang consul en woont er nog steeds.

Het 'Oberland' en 'Unterland' werden destijds samengevoegd tot het huidige Vorstendom Liechtenstein. Het heeft zich sindsdien altijd staande weten te houden tussen de grote, rivaliserende Europese staten.

Het staatshoofd, vorst Hans Adam II, heeft de absolute zeggenschap in het land, maar dat stuit de bevolking niet tegen de borst, volgens Jansen. De bevolking is juist zeer blij met hem. "Hij heeft Liechtenstein lid van de Europese Economische Ruimte gemaakt en na een overstroming verkocht het vorstenhuis hun tafelzilver om eten voor de bevolking te kopen", aldus de ex-honorair consul.

Geen zwart geld

Het staatje kampt met het imago van een belastingparadijs, maar dat is onterecht volgens Jansen. "Forget it, dat is ouwekoek. De tijden van zwart geld zijn voorbij. Het is nu een high tech staatje, met open grenzen en gewoon belastinguitwisseling met andere landen."

De viering duurt eigenlijk het hele jaar, maar vandaag is er een groot gezamenlijk feest. Onder meer Angela Merkel komt er zelfs vanuit het World Economic Forum in het Zwitserse Davos even over. Ook stelt de vorst een deel van zijn kunstcollectie openbaar.

Ster advertentie
Ster advertentie