Binnenland

Reacties op overlijden Peter R. de Vries 'Een groot vakman is heengegaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties op overlijden Peter R. de Vries 'Een groot vakman is heengegaan'

Peter R. de Vries is na de aanslag van vorige week dinsdag overleden. Hij is 64 jaar geworden. Hier vind je een overzicht van de reacties op dit nieuws op NPO Radio 1.

Mark Rutte

'Dit is het bericht waarvan we als Nederland hoopten dat we het niet zouden krijgen', zegt demissionair premier Mark Rutte in een reactie op het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. 'We moeten zorgen dat deze laffe daad niet onbestraft blijft.'

Verslaggever Jeroen de Jager was vlak na het nieuws in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, waar mensen eerder al bloemen legden. Ook nu verzamelt men zich daar.

Verslag vanuit Amsterdam

Kees van der Spek

Journalist Kees van der Spek vindt het lastig al terug te blikken op het leven van Peter R. de Vries. "Ik wil dat nog niet." Van der Spek was zijn rechterhand bij programma Peter R. de Vries misdaadverslaggeving. "Hij heeft mij het vak geleerd."

Kees van der Spek over overlijden Peter R. de Vries

Yosef Tekeste-Yemane

Peter R. de Vries heeft zich ontfermd over een groep van 10.000 mensen, zogenaamde generaal pardonners. Hij hielp Yosef Tekeste-Yemane die op 12-jarige leeftijd naar Nederland kwam. "Ik ben gechoqueerd, ik had gehoopt op een wonder," reageert hij op het overlijden van De Vries.

Yosef Tekeste-Yemane over overlijden Peter R. de Vries

Mick van Wely

"Je hoopt, misschien tegen beter weten in", zegt misdaadjournalist Mick van Wely in een eerste reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. "Ik ben verdrietig, maar boosheid overheerst ook. De nutteloosheid van de daad, de wreedheid, de complete duisternis die erachter zit."

Reacties politiek Den Haag

'Het overlijden van Peter R. de Vries raakt mij diep. Het is bijna niet te bevatten.' Dat zegt demissionair minister-president Mark Rutte in een reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. Politiek verslaggever Wilma Borgman over de reacties van politici.

Wilma Borgman over de reacties van politici

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman

'Als Peter besloot zijn tanden in een zaak te zetten, kwam er in ieder geval beweging in.' aldus rechtbankverslaggever voor de Telegraaf Saskia Belleman. De Vries stond veel nabestaanden van cold cases bij. 'Voor nabestaanden was hij echt goud waard.'

Fred Teeven

'Door de jaren heen kende ik Peter R. de Vries als iemand met het hart op de goede plek, vocht tegen onrecht en opkwam voor slachtoffers.' aldus voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. 'Er is een groot vakman en groot mens heengegaan.'

Reactie Fred Teeven op overlijden De Vries

Jan Struijs

'Het overlijden van Peter R. de Vries leeft enorm bij de politie. Hij maakte het ons niet altijd makkelijk, maar langzamerhand groeide het vertrouwen tussen Peter en de politie.' zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs.

Frans Knüppe

'De Orde van Advocaten is diep geschokt door dit nieuws. Het is onwerkelijk, maar ook van een rauwe realiteit die niet thuishoort in de Nederlandse rechtsstaat.' zegt Frans Knüppe, Algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten in een reactie op het overlijden van De Vries.

Ster advertentie
Ster advertentie