Binnenland
KRO-NCRV

De Hoop Scheffer: nieuw kabinet minstens vier miljard extra voor defensie

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hoop Scheffer: nieuw kabinet minstens vier miljard extra voor defensie

"De toestand van onze huidige krijgsmacht is deplorabel", aldus Jaap de Hoop Scheffer. "Mijn moeder zou zeggen dat het met garen en banden aan elkaar zit en dat is een schande", aldus de oud-secretaris-generaal van de NAVO in 1 op 1.

Merkel

Jaap De Hoop Scheffer, de huidige voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), was deze week aanwezig was bij de viering van Bevrijdingsdag en keek met bewondering naar de toespraak van Angela Merkel. Het was de eerste keer na de Tweede Wereldoorlog dat de Bondskanselier het woord kreeg op 5 mei.

Opvallend vond hij dat ze het woord Zivilisationsbruch gebruikte voor de Shoah en de Holocaust. In het Nederlands zou je dat vertalen als beschavingsbreuk. "Een woord waar we in Nederland ook acht op moeten slaan."

De Hoop Scheffer wijst op de onterechte vergelijkingen die met de Jodenvervolging worden getrokken zoals deze week de cartoon in De Limburger en de "walgelijke" poster van Forum voor Democratie. "Merkel waarschuwde voor het relativeren van de Shoah", zegt De Hoop Scheffer. "Daar moeten we ons in de Nederlandse samenleving ook zeer krachtig tegen teweerstellen. Daar zouden we mevrouw Merkel niet nodig voor moeten hebben."

Auschwitz

Volgens De Hoop Scheffer is de Shoah nog steeds een belangrijke factor waarom een land als Duitsland weinig geld in defensie wil stoppen. Dit tot grote frustratie van de Verenigde Staten die hameren op het afgesproken defensiebudget van 2 procent van het nationaal inkomen. Bij een lezing in München kreeg De Hoop Scheffer van een luitenant te horen waarom Duitsland het defensiebudget niet verhoogt: 'Auschwitz'.

Maar de dreigingen van grootmachten als Rusland en China kunnen niet genegeerd worden en De Hoop Scheffer roept dan ook Duitsland en Nederland op meer geld aan defensie uit te geven. "Doe mee met de eigen broek ophouden van de Europese veiligheid. We kunnen niet altijd op de bel drukken van het Witte Huis in Amerika."

Miljarden

In Nederland zucht het leger onder de bezuinigen en tekorten. Zo kan een fregat van de marine al niet meer uitvaren vanwege personeelstekort. Demissionair minister Ank Bijleveld trok een paar weken opnieuw aan de alarmbel. "Alle politieke partijen, inclusief mijn eigen partij het CDA, dragen verantwoordelijkheid voor de deplorabele staat waar de Nederlandse krijgsmacht nu in verkeerd. Een missie zoals in Afghanistan van een paar jaar geleden, zou nu nooit meer mogelijk zijn."

De Hoop Scheffer benadrukt dat de krijgsmacht nu de kerntaken niet kan uitvoeren. "Zo triest is het ook."

Dat tijdens de huidige formatie de gewenste 7 miljard erbij zullen komen om die 2 procent aan defensie-uitgaven te halen, lijkt De Hoop Scheffer onwaarschijnlijk. Maar dat er geld bij moet, is voor De Hoop Scheffer meer dan duidelijk. "Als absolute ondergrens zou ik voor het Europese gemiddelde gaan. Dat ligt op de 1,4 procent en is ongeveer 4 miljard extra."

Kernwapens

Op de vraag wat we met onze kernwapens moeten doen, die hier in Nederland liggen, is De Hoop Scheffer duidelijk. Die blijven hier liggen, aangezien we lid zijn van de NAVO. "Het is het ultieme remedium om de potentiële vijand af te schrikken met kernwapens. Dat zal wat ons betreft van de AIV en wat mij persoonlijk betreft zo blijven."

De Hoop Scheffer denkt niet dat er snel minder kernwapens zullen zijn, maar juist "eerder meer". Hij hoopt dat de nieuwe regering van Biden wel het gesprek zal openen over ontwapening, want dat dat niet gebeurt, is "een zorgelijk punt".

1 op 1 - 07 May 2021, 11:32 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie