Binnenland
NOS

Druk op corona-nazorgpoli steeds groter en patiënten vaak jong

foto: Radboudumcfoto: Radboudumc
  1. Nieuwschevron right
  2. Druk op corona-nazorgpoli steeds groter en patiënten vaak jong

De druk op nazorgpoli's voor coronapatiënten wordt steeds groter. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat de wachttijden in veel ziekenhuizen oplopen. Bij sommige poli's kan het maanden duren voordat patiënten terechtkunnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook valt het artsen op dat een steeds groter deel van de patiënten op de nazorgpoli's nooit in het ziekenhuis heeft gelegen en relatief jong is.

Volgens longarts Bram van den Borst van het Radboudumc in Nijmegen gaat het bij de doorverwezen patiënten duidelijk om een andere groep: "Het zijn overwegend vrouwen en jongere mensen die via de huisarts binnenkomen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 40 jaar", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Langdurige coronaklachten

Andere artsen bevestigen dit beeld. Longarts Kirsten Kalverda van het Amsterdam UMC ziet zelfs twintigers voorbijkomen op de poli en volgens longarts Jürgen Hölters is driekwart van de patiënten met langdurige coronaklachten bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen vrouw. De oorzaak hiervan is vooralsnog onduidelijk.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) werkt op dit moment aan een landelijke richtlijn voor nazorg bij corona, maar het zal nog even duren voordat die er daadwerkelijk is. "Tot die tijd is er ook een rol weggelegd voor het ministerie van Volksgezondheid", zegt longarts Van den Borst.

'Vervolgstappen nodig'

"Het is belangrijk voor ziekenhuizen om hierin samen te werken en te overleggen. C-support heeft haar eerste verslag over langdurige coronaklachten al ingeleverd bij het ministerie, maar er zijn nu vervolgstappen nodig", aldus de longarts.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie